Aktualne wpisy

PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

PIECZONE PIEROGI Z MEKSYKAŃSKIM FARSZEM

Tradycyjne pierogi każdy z nas zna i lubi. Takie pieczone pierwszy raz miałam okazję spróbować w jednej z bardzo znanych restauracji we Wrocławiu. Dawno u nich już nie byłam, więc pomyślałam, że spróbuje otworzyć ich smaki w domu i zrobić samodzielnie. Moje są w wegańskiej Czytaj więcej

PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM

Cukinia to tak wdzięczne warzywo, z którego możemy przygotować dania na słodko jak i słono. Z cukinii wychodzą pyszne i chrupiące placki z cukinii, a z dodatkiem wegańskiego gulaszu twarzą bardzo smaczne i wartościowe danie. PLACKI Z CUKINII Z WEGAŃSKIM GULASZEM Składniki: 1 cukinia, 4 Czytaj więcej

DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM

DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM

Uwielbiam domowe desery, zwłaszcza takie jednoporcjowe. Taki deser bardzo łatwo można ze sobą zabrać do pracy lub szkoły. Delikatny deser a’la belriso przygotowałam z okrągłego ryżu. Dodatkiem jest mus z wiśni i domowy krem karmelowy. DESER A’LA BELRISO Z MUSEM WIŚNIOWYM Składniki: 1/2 szklanki okrągłego Czytaj więcej

STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM

STEK Z KAPUSTY Z MUSEM PAPRYKOWYM

Jeszcze kilka lat temu, osoba na diecie wegetariańskiej lub wegańskiej, mogła pocieszyć się głównie kotletami sojowy. Obecnie w prawie każdym sklepie, możemy znaleźć mnóstwo różnych zamienników mięsa. Podobnie jest z daniami w restauracjach. Wcześnie do wyboru były naleśniki z serem, pierogi lub sałata i frytki. Czytaj więcej

DESER CIASTECZKOWY BEZ PIECZENIA

DESER CIASTECZKOWY BEZ PIECZENIA

Lato nas w tym roku bardzo rozpieszcza, jeśli chodzi o temperaturę. Termometry szaleją, zarówno te zewnętrzne, jak i te w naszych domach. Gdy jest tak gorąco, to często mamy problem z apetytem i marzymy o czymś lekki, szybkim, a jednocześnie zdrowym i łatwy w przygotowaniu. Czytaj więcej

MAKARON ZE SZPARAGAMI I WEGAŃSKIM SEREM

MAKARON ZE SZPARAGAMI I WEGAŃSKIM SEREM

Ostatnio na blogu pojawił się przepis na ser z ziemniaka, który smakiem i konsystencją bardzo nie odbiega od sera z mleka krowiego, który znany jest każdemu. Ser można zjadać z warzywami jako przekąska, ale też super się sprawdzi jako sos do makaronu. Delikatne szparagami dopełniają Czytaj więcej

WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

WEGAŃSKI SER Z ZIEMNIAKA

Przysmak każdego wegan, czyli płatki drożdżowe. W smaku przypominają parmezan, który bardzo często dodawany jest do pesto i do różnych makaronów. Płatki drożdżowe to skarbnica różnych witamin, głównie z grupy B, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Ser z ziemniaka właśnie dzięki płatkom Czytaj więcej

WEGAŃSKI BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

WEGAŃSKI BAJGIEL Z GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Bajgiel kojarzy się wszystkim z pieczywem wykorzystywanym na śniadanie. Taki bajgiel sprawdzi się również jako podstawa głównego dania. Dopełnieniem smaku jest domowa pasta z tofu i wegańskie mięso. Dodatkiem są grillowane szparagami. Taki bajgiel możecie zjeść na zimno lub ciepło. Fajnie się sprawdzić na wycieczce, Czytaj więcej

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO

PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z MUSEM MANGO

Racuchy to smak dzieciństwa. Chrupiące, aromatyczne i pełne pysznych jabłek z własnego sadu. Takie racuchy możecie przygotować ze świeżych lub suchych drożdży. Korzystając z suchych drożdży, nie ma potrzeby przygotowywania rozczynu. Natomiast te na świeżych drożdżach zazwyczaj wychodzą smaczniejsze i bardziej wyrośnięte. PEŁNOZIARNISTE RACUCHY Z Czytaj więcej

NALEŚNIKI Z SOCZEWICY Z FARSZEM PIEROGOWYM

NALEŚNIKI Z SOCZEWICY Z FARSZEM PIEROGOWYM

Naleśniki kocha każdy z nas. Te domowe z dżem, sezonowymi owocami lub na słono z pieczarkami lub szpinakiem. Tradycyjne naleśniki przygotowuje się z mąki, mleka oraz jajek. Bardzo dużo osób obecnie w dużym stopniu skupia się na tym co je, sprawdza składy i unika produktów Czytaj więcej