Aktualne wpisy

KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

KOPERTY FRANCUSKIE ZE SZPARAGAMI

Gdy na okolicznych straganach pojawiają się szparagi, to znak, że czas coś z nich dobrego wyczarować. Szparagi są bardzo delikatne i do tego pasują do każdego dania. Szparagi zapieczone z ciastem francuskim, czosnkowym tofu i pomidorem dobiły serca i podniebienia moich domowników. KOPERTY FRANCUSKIE ZE Czytaj więcej

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI

Domowa zupa krem z pomidorów i papryki, smakuje o każdej porze roku. A najlepiej, w okresie, gdy mamy świeże pomidory. Bogata w witaminy, piękny kolor i jeszcze lepszy smak. Dopełnieniem jest tost z tofu i pieczarkami. ZUPA KREM Z POMIDORÓW I PAPRYKI Składniki: 4 pomidory, Czytaj więcej

PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

PIECZONE ZIEMNIAKI Z WEGAŃSKIM GZIKIEM

Gzik to danie wywodzące się z kuchni wielkopolskiej. Początkowo taki gzik był podawany w piątek, jako danie postne. Jednak z czasem zyskało na popularności i obecnie możemy spotkać je w większości różnych restauracji. Sekret tkwi w prostocie tego dania. Dlatego powstanowiłam przygotować gzika, ale w Czytaj więcej

MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI

MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI

Makaron to produkt, który w 90% składa się z wody, a pozostała część to bulwa rośliny konjac. Makaron wywodzi się z Indochin, a obecnie jest coraz bardziej popularny w Polsce. Nie ma tak na prawdę żadnego smaku. W sumie podobnie jak makaron ryżowy, ale w Czytaj więcej

SAŁATKA Z BURAKA I SZPINAKU

SAŁATKA Z BURAKA I SZPINAKU

Burak to takie wdzięczne warzywo, które idealnie smakuje jako dodatek do obiadu. Główny składnik zupy lub sałatki, która idealnie dopasuje się do dań z grilla. Obłędny kolor, idealny smak i do tego bomba witamin. Czego można chcieć więcej. Taka sałatka z buraka dobrze będzie smakowała Czytaj więcej

SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

SZPARAGI W WEGAŃSKIM SOSIE HOLENDERSKIM

Nie ma nic lepszego jak świeże szparagi z dodatkiem pysznego sosu i świeżym pieczywem. Jak tylko w warzywniaku pojawiają się szparagi, to znak, że w moim menu będą odgrywały główną rolę. Dlatego pomyślałam, że klasyka w wegańskiej wersji nie może zabraknąć na moim blogu. Szparagi Czytaj więcej

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

Chociaż żyjemy w Polsce, to zwolenników włoskiej kuchni tutaj nie brakuje. Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na pizze, risotto lub makaron, które są bardzo popularne we Włoszech. Dlatego dzisiaj zabieram Was na podróż kulinarną po Włoszech, ale w pysznej wegańskiej wersji. Do Czytaj więcej

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Niedziela to czas przeznaczony na wspólne celebrowanie posiłku. To dzień kiedy nie musimy się z niczym śpieszyć. Możemy spokojnie usiąść i ten czas spędzić z rodziną przy pysznym obiedzie. Na tą okazję proponuję przygotować gołąbki z soczewicą i pieczarkami. GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI Składniki: Czytaj więcej

SAŁATA Z SOSEM MUSZTARDOWY

SAŁATA Z SOSEM MUSZTARDOWY

Kwiecień już z nami, a wraz z nimi piękna pogoda. Szkoda byłoby z niej nie skorzystać i nie zorganizować grilla ze znajomymi lub rodziną. Na grillu możemy przyrządzić tak na prawdę wszystko. Warto pamiętać tylko o odpowiedniej marynacie i dodatkach do niego. Idealnie sprawdzi się Czytaj więcej

BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

BROKUŁOWA SAŁATKA Z SOSEM CZOSNKOWYM

Wielkanoc to święta, w które dzień zaczynamy od wspólnego śniadania. A stół ugina się od samych pyszności. Zaczynając żurkiem, kontynuując pastami, pasztetami z uwzględnieniem dobrej jakości pieczywa i na końcu deserem. Ale ważne jest też to, aby pamiętać o warzywach, nawet w takim świątecznym dniu. Czytaj więcej