BEZGLUTENOWA KUTIA Z RUMOWĄ MASĄ MAKOWĄ

BEZGLUTENOWA KUTIA Z RUMOWĄ MASĄ MAKOWĄ

Kutia to tradycyjna potrawa świątecznego stołu wigilijnego, zaraz obok wszystkich słodkich wypieków. Tradycyjnie, kutię przygotowuje się na bazie ziaren pszenicy z dodatkiem miodu, suszonych owoców, maku oraz sporej ilości orzechów. Nasza lekko odbiega od tradycji. Proponuje pszenicę, zamienić na kaszę jaglaną. Dzięki takiej zmianie, kutia będzie lżejsza, delikatniejsza, a przede wszystkim szybsza do przygotowania i bezglutenowa.

BEZGLUTENOWA KUTIA Z RUMOWĄ MASĄ MAKOWĄ

Składniki:

  • 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
  • 4 łyżki syropu z agawy,
  • 4 figi suszone,
  • 4 morele suszone,
  • 10 sztuk orzechów włoskich,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy.

Na masę makową:

  • 150g zmielonego maku,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1 łyżka rumu,
  • 1 cukier waniliowy.

Przygotowanie:

1. Kasze jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Suszone owoce oraz orzechy kroimy mniejsze kawałki.

3. Mleko owsiane wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy oraz rum i zagotowujemy.

4. Do zagotowanego mleka wsypujemy mak i mieszając gotujemy około 5 minut, do miękkości maku i uzyskania konsystencji masy.

5. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, maskę makową, pokrojone owoce oraz orzechy, wlewamy syrop z agawy i wszystko razem mieszamy.

6. Gotową kutię chłodzimy i podajemy ze kubkiem gorącej kawy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *