BEZGLUTENOWA KUTIA Z RUMOWĄ MASĄ MAKOWĄ
Kutia to tradycyjna potrawa świątecznego stołu wigilijnego, zaraz obok wszystkich słodkich wypieków. Tradycyjnie, kutię przygotowuje się na bazie ziaren pszenicy z dodatkiem miodu, suszonych owoców, maku oraz sporej ilości orzechów. Nasza lekko odbiega od tradycji. Proponuje pszenicę, zamienić na kaszę jaglaną. Dzięki takiej zmianie, kutia będzie lżejsza, delikatniejsza, a przede wszystkim szybsza do przygotowania i bezglutenowa.
BEZGLUTENOWA KUTIA Z RUMOWĄ MASĄ MAKOWĄ
Składniki:
- 1/2 szklanki suchej kaszy jaglanej,
- 4 łyżki syropu z agawy,
- 4 figi suszone,
- 4 morele suszone,
- 10 sztuk orzechów włoskich,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy.
Na masę makową:
- 150g zmielonego maku,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 1 łyżka rumu,
- 1 cukier waniliowy.
Przygotowanie:
1. Kasze jaglaną gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Suszone owoce oraz orzechy kroimy mniejsze kawałki.
3. Mleko owsiane wlewamy do garnka, dodajemy cukier waniliowy oraz rum i zagotowujemy.
4. Do zagotowanego mleka wsypujemy mak i mieszając gotujemy około 5 minut, do miękkości maku i uzyskania konsystencji masy.
5. Do miski przekładamy kaszę jaglaną, maskę makową, pokrojone owoce oraz orzechy, wlewamy syrop z agawy i wszystko razem mieszamy.
6. Gotową kutię chłodzimy i podajemy ze kubkiem gorącej kawy.
Smacznego!