BEZGLUTENOWE PIERNICZKI
Zapach cynamonu, goździków i kardamonu, to zapach świątecznych ciasteczek. Pierniczki znane i lubiane przez każdego z nas. Chrupiące, aromatyczne, a zarazem delikatne i miękkie. To wprost idealna słodkość, którą można powiesić na świątecznej choince, a później ze smakiem zjeść. Bezglutenowe pierniczki warto zrobić kilka dni szybciej, aby chwilę poleżały i nabrały jeszcze lepszego smaku. Pierniczki są w pełni wegańskie i bezglutenowe.
Składniki na 50 sztuk:
- 2 szklanki mąki gryczanej,
- 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 150 g oleju kokosowego,
- 120 ml syropu z agawy,
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 2 łyżki kakao,
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
- szczypta soli.
Przygotowanie:
1. Mąkę gryczaną przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną i sodą oraz solą na stolnicę.
2. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wymieszany z syropem z agawy, kakao oraz przyprawą do piernika.
3. Do przesianych mąk dodajemy kleik z siemienia lnianego oraz olej z przyprawami i zagniatamy ciasto.
4. Gotowe ciasto zwijamy w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce.
5. Chłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniki za pomocą foremek.
6. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7 minut.
7. Pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy według uznania.
Smacznego!