BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

BEZGLUTENOWE PIERNICZKI

Zapach cynamonu, goździków i kardamonu, to zapach świątecznych ciasteczek. Pierniczki znane i lubiane przez każdego z nas. Chrupiące, aromatyczne, a zarazem delikatne i miękkie. To wprost idealna słodkość, którą można powiesić na świątecznej choince, a później ze smakiem zjeść. Bezglutenowe pierniczki warto zrobić kilka dni szybciej, aby chwilę poleżały i nabrały jeszcze lepszego smaku. Pierniczki są w pełni wegańskie i bezglutenowe.

Składniki na 50 sztuk:

  • 2 szklanki mąki gryczanej,
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 150 g oleju kokosowego,
  • 120 ml syropu z agawy,
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego rozpuszczonego w 3 łyżkach gorącej wody,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • szczypta soli.

Przygotowanie:

1. Mąkę gryczaną przesiewamy wraz z mąką ziemniaczaną i sodą oraz solą na stolnicę.

2. W garnuszku rozpuszczamy olej kokosowy wymieszany z syropem z agawy, kakao oraz przyprawą do piernika.

3. Do przesianych mąk dodajemy kleik z siemienia lnianego oraz olej z przyprawami i zagniatamy ciasto.

4. Gotowe ciasto zwijamy w folię i umieszczamy na 30 minut w lodówce.

5. Chłodzone ciasto wałkujemy i wykrawamy pierniki za pomocą foremek.

6. Pierniczki pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 7 minut.

7. Pierniczki studzimy, a następnie dekorujemy według uznania.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *