KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE
Przyprawy korzenne najczęściej zaczynają pojawiać się w naszej kuchni w okresie zimowym, gdy przygotowujemy pierniczki na święta. Takie przyprawy można dodać do herbaty, porannej owsianki, ale również do ciasta na bazie marchewki. I właśnie taki przepis dzisiaj dla was mam. to ciasto wychodzi obłędnie miękkie i bardzo aromatyczne.
KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
- 3 łyżki siemienia lnianego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 2 duże marchewki,
- 1 łyżka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
- 1/3 łyżeczki kurkumy,
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 2/3 łyżeczki sody,
- sól.
Do dekoracji:
- 2/3 tabliczki białej czekolady,
- 1 łyżka mleka owsianego,
- orzechy włoskie.
Przygotowanie:
1. Siemię lniane mielimy i łączymy z 6 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.
3. W drugiej misce łączymy ksylitol, olej, jogurt oraz siemię lniane i mieszamy.
4. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
5. Mokre składniki miksujemy mikserem, następnie dodajemy stopniowo suche składniki, stale miksując.
6. Do ciasta dodajemy startą marchewkę i mieszamy łopatką.
7. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut, w temperaturze 180 stopni.
8. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka.
9. Upieczone ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kawałkami nierozpuszczonej czekolady i orzechami.
Smacznego!