KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE

KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE

Przyprawy korzenne najczęściej zaczynają pojawiać się w naszej kuchni w okresie zimowym, gdy przygotowujemy pierniczki na święta. Takie przyprawy można dodać do herbaty, porannej owsianki, ale również do ciasta na bazie marchewki. I właśnie taki przepis dzisiaj dla was mam. to ciasto wychodzi obłędnie miękkie i bardzo aromatyczne.

KORZENNE CIASTO MARCHEWKOWE

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego,
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego,
  • 3 łyżki siemienia lnianego,
  • 1/2 szklanki ksylitolu,
  • 2 duże marchewki,
  • 1 łyżka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku,
  • 1/3 łyżeczki kurkumy,
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2/3 łyżeczki sody,
  • sól.

Do dekoracji:

  • 2/3 tabliczki białej czekolady,
  • 1 łyżka mleka owsianego,
  • orzechy włoskie.

Przygotowanie:

1. Siemię lniane mielimy i łączymy z 6 łyżkami gorącej wody. Odstawiamy.

2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy przyprawy, sodę, proszek do pieczenia oraz sól.

3. W drugiej misce łączymy ksylitol, olej, jogurt oraz siemię lniane i mieszamy.

4. Marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.

5. Mokre składniki miksujemy mikserem, następnie dodajemy stopniowo suche składniki, stale miksując.

6. Do ciasta dodajemy startą marchewkę i mieszamy łopatką.

7. Ciasto przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 45 minut, w temperaturze 180 stopni.

8. Czekoladę rozpuszczamy z dodatkiem mleka.

9. Upieczone ciasto dekorujemy rozpuszczoną czekoladą, kawałkami nierozpuszczonej czekolady i orzechami.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *