MIĘKKIE PIERNICZKI
Święta zbliżają się do nas wielkimi krokami, więc to dobry moment, aby przygotować pierniczki. Wspólne przygotowanie tych tradycyjnych ciastek, może sprawić wiele radości dzieciom, ale i dorośli przy ich robieniu, mogą mieć dużo zabawy i śmiechu. Przepis jest w pełni wegański i bez cukru. Z podanej ilości wychodzi w granicy 50 sztuk.
MIĘKKIE PIERNICZKI
Składniki:
- 1/2 kg mąki pszennej,
- 1/2 kostki margaryny do pieczenia,
- 1/3 szklanki syropu klonowego,
- 1/2 szklanki ksylitolu,
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 2 łyżki przyprawy do pierników,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę z proszkiem, sodą i solą przesiewamy na stolnicę.
2. Margarynę wraz z ksylitolem rozpuszczamy w garnuszku i lekko studzimy.
3. Siemię mielimy w młynku do kawy i łączymy z 3 łyżkami wrzątku, mieszamy.
4. Do mąki wlewamy zawartość garnka, dodajemy syrop klonowy, siemię lniane, przyprawę i zagniatamy ciasto.
5. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Każdą wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy pierniczki.
6. Pieczemy 9 minut w temperaturze 180 stopni. Dekorujemy według uznania.
Smacznego!