PIERNIK Z RUMOWYMI RODZYNKAMI 

PIERNIK Z RUMOWYMI RODZYNKAMI 

Co dom to inna tradycja. Jedni gotują grzybową, a inni tylko barszcz. U jednych pierogi ruskie, a u drugich tylko z kapustą i grzybami. U mnie zawsze jest grzybowa i barszcz, ruskie i z kapuchą, ale przede wszystkim zawsze musi być piernik. Odkąd pamiętam, mama zawsze przygotowywała piernik. Zapach cynamonu, mielonych goździków, imbiru i skórki pomarańczy od rana unosił się już w kuchni. Był to znak, że w piekarniku już jest i za niedługo będziemy mogli go zajadać. Dzisiaj u mnie w domu był ten sam zapach, zapach z dzieciństwa, który oznaczał zbliżające się Święta.

PIERNIK Z RUMOWYMI RODZYNKAMI 

Składniki na keksówkę 30x11cm:

  • 300g mąki owsianej,

  • 1/2 szklanki oleju kokosowego,

  • 1 szklanka jogurtu sojowego,

  • 10 łyżek miodu,

  • 1 łyżka sody oczyszczonej,

  • 1 opakowanie przyprawy do piernika,

  • 1/2 szklanki rodzynek,

  • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich,

  • 1 łyżka rumu,

  • 1/2 szklanki wody,

  • 3 kostki gorzkiej czekolady,

  • sól.

Przygotowanie:

1. Olej kokosowy umieszczamy w rondelku, dodajemy miód i podgrzewamy do rozpuszczenia się składników, studzimy.

2. Wodę wlewamy do niedużego garnka, zagotowujemy. Do ugotowanej wody wlewamy rum oraz dodajemy rodzynki. Rodzynki zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie wrzucamy na sitko, aby pozbyć się pozostałej wody i rumu.

3. Mąkę przesiewamy przez sitko do miski łącznie z sodą oczyszczoną oraz solą. Do mąki wlewamy przestudzony miód z olejem i mieszamy. Następnie dodajemy jogurt, przyprawę do piernika oraz rodzynki i orzechy. Wszystko razem mieszamy za pomocą łyżki.

4. Do wysmarowanej olejem kokosowym i wyłożoną papierem do pieczenia keksówkę przekładamy przygotowane ciasto. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 60 minut.

5. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią piernik i posypujemy posiekanymi orzechami.

Smacznego!

PIERNIK Z RUMOWYMI RODZYNKAMI

Wskazówka: po upieczeniu piernik należy przestudzić i wyjąć z blaszki. Smakuje najlepiej z kubkiem gorącej kawy lub zimowej herbaty.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *