SAŁATKA A’LA ŚLEDZIOWA

SAŁATKA A’LA ŚLEDZIOWA

Święta tuż tuż, więc przyszedł czas na testowanie nowych potraw w wegańskiej odsłonie. Pierwszy raz miałam okazję podobną sałatkę jeść w tamtym roku na wyjedźcie. Postanowiłam otworzyć jej smak w tym roku i podać tą sałatkę a’la śledziową bliskim.

SAŁATKA A’LA ŚLEDZIOWA

Składniki:

  • 1 duże opakowanie boczniaków,
  • 2 arkusze alg norii,
  • 1 śmietana roślinna,
  • 1 łyżka ostrej musztardy,
  • 1/2 jabłka,
  • 1/2 cebuli,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Boczniaki kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju dodatkiem ziela angielskiego przez 5 minut.

2. Do boczniaków dodajemy porwane algi nori i smażymy następne 10 minut. Studzimy.

3. Jabłko kroimy w drobną kostkę, a cebulę w pióra.

4. Jogurt łączmy z musztardą i solą.

5. Do przestudzonych boczniaków dodajemy jabłko, cebulę, żurawinę oraz jogurt. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *