SAŁATKA A’LA ŚLEDZIOWA
Święta tuż tuż, więc przyszedł czas na testowanie nowych potraw w wegańskiej odsłonie. Pierwszy raz miałam okazję podobną sałatkę jeść w tamtym roku na wyjedźcie. Postanowiłam otworzyć jej smak w tym roku i podać tą sałatkę a’la śledziową bliskim.
SAŁATKA A’LA ŚLEDZIOWA
Składniki:
- 1 duże opakowanie boczniaków,
- 2 arkusze alg norii,
- 1 śmietana roślinna,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżka ostrej musztardy,
- 2 łyżki suszonej żurawiny,
- 1/2 jabłka,
- 1/2 cebuli,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Boczniaki kroimy w paski i smażymy na rozgrzanym oleju dodatkiem ziela angielskiego przez 5 minut.
2. Do boczniaków dodajemy porwane algi nori i smażymy następne 10 minut. Studzimy.
3. Jabłko kroimy w drobną kostkę, a cebulę w pióra.
4. Jogurt łączmy z musztardą i solą.
5. Do przestudzonych boczniaków dodajemy jabłko, cebulę, żurawinę oraz jogurt. Mieszamy i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!