USZKA BEZGLUTENOWE Z SUSZONYMI GRZYBAMI I BOCZNIAKAMI

USZKA BEZGLUTENOWE Z SUSZONYMI GRZYBAMI I BOCZNIAKAMI

Uszka to tradycyjne małe pierogi, które wszystkim są dobrze znane i lubiane. Najczęściej pojawiają się w towarzystwie czystego barszczu. Farsz przygotowuje się z suszonych grzybów z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Warto takie uszka zrobić kilka dni wcześniej i sobie zamrozić.

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka mąki gryczanej,
  • 4 łyżki mąki kukurydzianej,
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
  • 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
  • 250ml gorącej wody,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól.

Na farsz:

  • 250g opakowania boczniaków,
  • 100g suszonych prawdziwków,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Mąki przesiewamy na stolnicę z dodatkiem soli.

2. Do mąk dodajemy siemię lniane, olej oraz wlewając wodę zagniatamy ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką na około 10 minut.

3. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy około 15 minut.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę oraz drobno posiekane boczniaki, wcześniej namoczone grzyby oraz orzechy i przyprawy. Smażymy razem około 10 minut.

5. Gotowy farsz mielimy za pomocą maszynki lub blenderem, aby grzyby przyjęły konsystencję farszu.

6. Ciasto wałkujemy, wykrawamy za pomocą kieliszka kółka i nadziewamy i sklejamy.

7. Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 2/3 minuty.

8. Wystudzone pierożki umieszczamy w pojemnikach i mrozimy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *