USZKA BEZGLUTENOWE Z SUSZONYMI GRZYBAMI I BOCZNIAKAMI

Uszka to tradycyjne małe pierogi, które wszystkim są dobrze znane i lubiane. Najczęściej pojawiają się w towarzystwie czystego barszczu. Farsz przygotowuje się z suszonych grzybów z dodatkiem drobno posiekanej cebulki. Warto takie uszka zrobić kilka dni wcześniej i sobie zamrozić.
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka mąki gryczanej,
- 4 łyżki mąki kukurydzianej,
- 2 łyżki mielonego siemienia lnianego,
- 6 łyżek mąki ziemniaczanej,
- 250ml gorącej wody,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Na farsz:
- 250g opakowania boczniaków,
- 100g suszonych prawdziwków,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Mąki przesiewamy na stolnicę z dodatkiem soli.
2. Do mąk dodajemy siemię lniane, olej oraz wlewając wodę zagniatamy ciasto. Odkładamy przykryte ściereczką na około 10 minut.
3. Suszone grzyby zalewamy gorącą wodą i moczymy około 15 minut.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulkę oraz drobno posiekane boczniaki, wcześniej namoczone grzyby oraz orzechy i przyprawy. Smażymy razem około 10 minut.
5. Gotowy farsz mielimy za pomocą maszynki lub blenderem, aby grzyby przyjęły konsystencję farszu.
6. Ciasto wałkujemy, wykrawamy za pomocą kieliszka kółka i nadziewamy i sklejamy.
7. Uszka gotujemy w osolonej wodzie około 2/3 minuty.
8. Wystudzone pierożki umieszczamy w pojemnikach i mrozimy.
Smacznego!
