WEGAŃSKA RYBA PO GRECKU
Ryba po grecku to bardzo tradycyjne danie, które pojawia się w większości naszych domów. Nie jest to skomplikowane i czasochłonne danie. A w mojej wegańskiej wersji do tego bardzo zdrowe i smaczne danie.
WEGAŃSKA RYBA PO GRECKU
Składniki:
- 1 seler,
- 7 marchewek,
- 1 pietruszka,
- 1 nieduża cebula,
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- ziele angielskie,
- liść laurowy,
- pieprz, sól.
1. Seler obieramy i kroimy w plastry, następnie posypujemy solą i polewamy łyżką oleju. Pieczemy przez 20 minut w 190 stopniach.
2. Marchew wraz z pietruszką ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę drobno siekamy.
3. Rozgrzewamy olej dodajemy cebulę, marchew, pietruszkę, ziele angielskie, liście laurowe i dusimy z dodatkiem 3 łyżek wody na niewielkim ogniu przez 30 minut.
4. Do warzyw dodajemy przecier pomidorowy, pieprz, sól i mieszamy.
5. Na dno naczynia nakładamy porcję marchewki, następnie kawałki seler, kolejną porcję marchewki, seler i marchew.
Smacznego!