WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA

WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA

W trakcie świąt na naszym stole nie może zabraknąć królowej wśród sałatek, czyli tradycyjnej jarzynowej. Moja oczywiście jest w wegańskiej wersji, więc nie znajdziecie w niej jajek. Ale idealnym zamiennikiem okazało się tutaj wędzone tofu.

WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA

Składniki:

  • 3 ziemniaki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1/3 kwaśnego jabłka,
  • 2 większe ogórki kiszone,
  • 3 łyżki kukurydzy,
  • 1 łyżeczka posiekanego pora,
  • 1/2 wędzonego tofu,
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego kopru,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 2 łyżki wegańskiego majonezu,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Warzywa myjemy i wraz z łupkami gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę do miski.

3. Ogórki kroimy w kostkę i wraz kukurydzą umieszczamy na sitku. Odstawiamy na kilka minut.

4. Do pokrojonych warzyw dodajemy ogórki, kukurydzę, por oraz pokrojone w kostkę tofu i jabłko.

5. Majonez łączymy z musztardą, koperkiem oraz przyprawami i mieszamy.

6. Przygotowany sos wlewamy do miski i mieszamy. Doprawiamy do smaku.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *