WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA
W trakcie świąt na naszym stole nie może zabraknąć królowej wśród sałatek, czyli tradycyjnej jarzynowej. Moja oczywiście jest w wegańskiej wersji, więc nie znajdziecie w niej jajek. Ale idealnym zamiennikiem okazało się tutaj wędzone tofu.
WEGAŃSKA SAŁATKA JARZYNOWA
Składniki:
- 3 ziemniaki,
- 2 marchewki,
- 1 pietruszka,
- 1/3 kwaśnego jabłka,
- 2 większe ogórki kiszone,
- 3 łyżki kukurydzy,
- 1 łyżeczka posiekanego pora,
- 1/2 wędzonego tofu,
- 1 łyżeczka posiekanego świeżego kopru,
- 1 łyżeczka musztardy,
- 2 łyżki wegańskiego majonezu,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Warzywa myjemy i wraz z łupkami gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Wystudzone warzywa obieramy i kroimy w kostkę do miski.
3. Ogórki kroimy w kostkę i wraz kukurydzą umieszczamy na sitku. Odstawiamy na kilka minut.
4. Do pokrojonych warzyw dodajemy ogórki, kukurydzę, por oraz pokrojone w kostkę tofu i jabłko.
5. Majonez łączymy z musztardą, koperkiem oraz przyprawami i mieszamy.
6. Przygotowany sos wlewamy do miski i mieszamy. Doprawiamy do smaku.
Smacznego!