WEGAŃSKI SERNIKI Z POMARAŃCZĄ
Nie ma nic lepszego na wigilijnym stole niż pyszne i domowe ciasta. W każdym domu pojawia się tradycyjny piernik z powidłami lub polewą czekoladową, makowiec oraz sernik. I ja również dla was mamy przepis na sernik, ale w wegańskiej wersji ze sporą ilością skórki z pomarańczy. Bardzo puszysty i aromatyczny, idealny dla całej rodziny.
Wegański sernik z pomarańczą
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 100g margaryny,
- 2 łyżki mleka sojowego,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- sól.
Na masę serową:
- 2 naturalne tofu,
- 1 i 1/2 szklanka mleka kokosowego,
- 1/2 szklanki mleka sojowego,
- 1 cukier waniliowy,
- 1 budyń waniliowy,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 3 łyżki ksylitolu,
- 1 łyżka skórki pomarańczy,
- sok z połowy cytryny.
Do dekoracji:
- 1/3 gorzkiej czekolady,
- 2 łyżka mleka sojowego,
- kandyzowana skórka.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.
2. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
3. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz skórki pomarańczy i miksujemy na gładką masę.
4. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy łyżką.
5. Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony studzimy.
6. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią sernik i posypujemy skórką.
Smacznego!