WEGAŃSKI SERNIKI Z POMARAŃCZĄ

WEGAŃSKI SERNIKI Z POMARAŃCZĄ

Nie ma nic lepszego na wigilijnym stole niż pyszne i domowe ciasta. W każdym domu pojawia się tradycyjny piernik z powidłami lub polewą czekoladową, makowiec oraz sernik. I ja również dla was mamy przepis na sernik, ale w wegańskiej wersji ze sporą ilością skórki z pomarańczy. Bardzo puszysty i aromatyczny, idealny dla całej rodziny.

Wegański sernik z pomarańczą

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 100g margaryny,
  • 2 łyżki mleka sojowego,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • sól.

Na masę serową:

  • 2 naturalne tofu,
  • 1 i 1/2 szklanka mleka kokosowego,
  • 1/2 szklanki mleka sojowego,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki ksylitolu,
  • 1 łyżka skórki pomarańczy,
  • sok z połowy cytryny.

Do dekoracji:

  • 1/3 gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżka mleka sojowego,
  • kandyzowana skórka.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy na stolnicę wraz proszkiem do pieczenia i solą, dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto.

2. Okrągłą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Nakłuwamy widelcem i pieczemy 20 minut w 180 stopniach.

3. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do blendera, dodajemy pozostałe składniki oprócz skórki pomarańczy i miksujemy na gładką masę.

4. Do masy serowej dodajemy skórkę pomarańczy i mieszamy łyżką.

5. Gotową masę serową przelewamy na podpieczony spód. Pieczemy przez 60 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony studzimy.

6. Czekoladę rozpuszczamy z mlekiem, polewamy nią sernik i posypujemy skórką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *