WEGAŃSKI SEROMAKOWIEC

WEGAŃSKI SEROMAKOWIEC

Przed świętami nie lada urwanie głowy. Gonitwa w sklepie za ostatnimi prezentami, ubieranie choinki, zapraszanie gości, a przede wszystkim szykowanie potraw. W moim domu wszystkie potrawy przygotowuje się własnoręcznie. Nie wyobrażam sobie, żebym miała kupić ciasto w jakiejś piekarni, a pierogi w sklepie. Święta to fajny czas, właśnie dlatego, że można rodzinnie pogotować, udekorować pierniczki i ulepić pierogi. Od zawsze moim ulubiony ciastem był sernik i makowiec, jeśli chodzi o świąteczne potrawy, więc postanowiłam dwa moje ulubione ciasta połączyć w jedno i tak powstał seromakowiec. Bardzo szybkie ciasto, więc takie według mnie są najlepsze.

Składniki:

Masa serowa:

  • 2 kostki naturalnego tofu,
  • 1/2 szklanki jogurtu sojowego naturalnego,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka syropu z agawy,
  • cukier waniliowy,
  • sok z połowy pomarańczy,
  • skórka z jednej pomarańczy,
  • szczypta soli.

Masa makowa:

  • 1 szklanka maku mielonego,
  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki syropu z agawy,
  • 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,
  • 2 kieliszki wódki o smaku orzechów laskowych.

Przygotowanie:

1.Tofu rozdrabniamy dłońmi, następnie dodajemy do niego jogurt oraz pozostałe składniki, oprócz skórki z pomarańczy.

2. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy.

3. Mleko wraz z syropem i cynamonem oraz wódką zagotowujemy, następnie wsypujemy mak.

4. Energicznie mieszając gotujemy 2/3 minuty, do momentu wchłonięcia całego mleka. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy.

5. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową, następnie makową i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.

6. Seromakowiec dekorujemy startą skórką pomarańczy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *