WEGAŃSKI SEROMAKOWIEC
Przed świętami nie lada urwanie głowy. Gonitwa w sklepie za ostatnimi prezentami, ubieranie choinki, zapraszanie gości, a przede wszystkim szykowanie potraw. W moim domu wszystkie potrawy przygotowuje się własnoręcznie. Nie wyobrażam sobie, żebym miała kupić ciasto w jakiejś piekarni, a pierogi w sklepie. Święta to fajny czas, właśnie dlatego, że można rodzinnie pogotować, udekorować pierniczki i ulepić pierogi. Od zawsze moim ulubiony ciastem był sernik i makowiec, jeśli chodzi o świąteczne potrawy, więc postanowiłam dwa moje ulubione ciasta połączyć w jedno i tak powstał seromakowiec. Bardzo szybkie ciasto, więc takie według mnie są najlepsze.
Składniki:
Masa serowa:
- 2 kostki naturalnego tofu,
- 1/2 szklanki jogurtu sojowego naturalnego,
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka syropu z agawy,
- cukier waniliowy,
- sok z połowy pomarańczy,
- skórka z jednej pomarańczy,
- szczypta soli.
Masa makowa:
- 1 szklanka maku mielonego,
- 1 szklanka mleka sojowego,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2 łyżki syropu z agawy,
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy,
- 2 kieliszki wódki o smaku orzechów laskowych.
Przygotowanie:
1.Tofu rozdrabniamy dłońmi, następnie dodajemy do niego jogurt oraz pozostałe składniki, oprócz skórki z pomarańczy.
2. Za pomocą blendera miksujemy na gładką masę. Do gotowej masy dodajemy skórkę z pomarańczy.
3. Mleko wraz z syropem i cynamonem oraz wódką zagotowujemy, następnie wsypujemy mak.
4. Energicznie mieszając gotujemy 2/3 minuty, do momentu wchłonięcia całego mleka. Dodajemy kandyzowaną skórkę pomarańczy.
5. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wlewamy masę serową, następnie makową i pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
6. Seromakowiec dekorujemy startą skórką pomarańczy.
Smacznego!