WYTRWANA CHOINKA Z ZIELONYM PESTO
Święta tuż tuż… więc to znak, że menu czas szykować. Chociaż jesteśmy narodem bardzo tradycyjnym, to na naszych stołach coraz to częściej pojawiają się inne potrawy niż te znane i serwowane przez lata. Proponuję przygotować wytrawną choinkę, która pięknie będzie wyglądała na wigilijnym stole obok pierogów, barszczu i piernika. I też na pewno wszystkim posmakuje.
WYTRAWNA CHOINKA Z ZIELONYM PESTO
Składniki:
- 2 arkusze ciasta francuskiego,
- 2 doniczki bazylii,
- 1/2 szklanki orzechów nerkowca,
- 8 łyżek oliwy z oliwek,
- ząbek czosnku,
- 3 łyżki płatków drożdżowych,
- sól.
Przygotowanie:
1. Bazylię obieramy i wrzucamy do pojemnika blendera, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładkie pesto.
2. Z każdego płatu ciasta francuskiego wykrawamy choinkę.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i kładziemy pierwszą choinkę, smarujemy pesto i przykrywamy drugą choinką.
4. Boki choinki nacinamy, ale zostawiamy środek i każdy bok wykręcamy, po 2-3 razy.
5. Pozostałe ciasto smarujemy pesto i wykrawamy gwiazdki.
6. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Smacznego!