AROMATYCZNY BAKŁAŻAN Z RYŻEM 

AROMATYCZNY BAKŁAŻAN Z RYŻEM 
W kuchni najbardziej na świecie nie lubię wyrzucać jedzenia. Nie zależnie, czy to jest lekko zwiędnięta marchewka czy zupa z dwóch dni. Staram się robić zakupy w takich ilościach, aby nic poza obierkami, które nie zawsze da się zjeść czy przetworzyć trafiły do kubła. Każdy z nas zna potrawę zwaną sprzątaniem lodówki czy zapiekaną z reszty jedzenia, które zostało po świętach czy innym większym kulinarnym wydarzeniu. Życie mojego bakłażana miało dni policzone, więc trzeba było z niego coś upichcić. Czosnek, imbir i sos sojowy to przyprawy po dodaniu których zawsze można coś wykombinować. Tak właśnie powstał aromatyczny bakłażan ze sporą ilością natki pietruszki, która posiada bardzo dużo witaminy C, E, kwasu foliowego oraz żelaza. Warzywa są zdrowe, jednak jakiś dodatek w postaci ryżu czy kaszy w obiedzie powinien się znaleźć, aby dostarczyć odpowiednią ilość energii na resztę dnia.
AROMATYCZNY BAKŁAŻAN Z RYŻEM

Składniki na 2 porcje:

  • 1 bakłażan,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka tartego imbiru,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne,
  • sól, pieprz.

Sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki syropu klonowego,

Do podania:

  • 8 łyżek ugotowanego ryżu jaśminowego,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek i smażymy 2 minuty. Po tym czasie wrzucamy pokrojony w grubszą kostkę bakłażan oraz imbir, smażymy 7 minut na średnim ogniu.

2. Następnie wlewamy wodę i dodajemy resztę przypraw. Smażymy kolejne maksymalnie 10 minut do odparowania wody i miękkości bakłażana.

3. W miseczce mieszamy wszystkie składniki na sos. Odstawiamy na 5 minut. Do miękkiego bakłażana wlewamy sos i smażymy do momentu zgęstnienia sosu.

4. Gotowy bakłażan podajemy z ugotowanym ryżem i obficie posypujemy natką pietruszki.

Smacznego!

Wskazówka: do sosu można dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, aby sos był gęstszy. Ja jednak nie lubię tego typu zagęszczaczy i mój sos nie ma mąki w składzie.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *