BEZMIĘSNE KOTLETY Z SALSĄ MANGO

BEZMIĘSNE KOTLETY Z SALSĄ MANGO

Już na dobre zagościła u nas zima. W górach multum śniegu, a teraz już można go spotkać również w miastach. Można, a nawet trzeba ten czas sobie umilić czymś smacznym i przypominającym smaki wakacji. Mango to owoc, który pochodzi ze słonecznych Indii. Słodkie, miękkie i do tego w kolorze słońca. Musicie zrobić sobie ten obiad, a od razu wrócą Wam wspomnienia urlopu i pięknego czasu, a przede wszystkim ciepła, którego nam obecnie na pewno bardzo brakuje.

BEZMIĘSNE KOTLETY Z SALSĄ MANGO

Składniki:

  • 2 puszki czerwonej fasoli,
  • 6 ziemniaków,
  • 3 nieduże bataty,
  • 1 mango,
  • 4 gruntowe ogórki,
  • 1 nieduża czerwone cebula,
  • 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
  • 5 łyżek oliwy z oliwek,
  • 1/2 łyżeczek płatek chilli,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry,
  • 1 łyżeczka soku z limonki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki i bataty obieram i kroimy w łódki. Układamy na blaszce, osypujemy solą, polewamy łyżką oliwy.

2. Fasolę odcedzamy i rozgniatamy w dłoniach. Dodajemy przyprawę do mięsa, 1/2 drobno posiekanej cebuli, odrobinę świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy, sól i mieszamy. Formujemy 4 kotlety i układamy obok ziemniaków.

3. Kotlety pieczemy 15 minut, a ziemniaki zostawiamy na kolejne 15 minut.

4. Mango i ogórka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, pozostałą oliwę oraz sok z limonki, ostrą papryczkę i sól. Mieszamy.

5. Bezmięsne kotlety podajemy z upieczonymi ziemniakami, batatami oraz salą z mango.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *