BEZMIĘSNE KOTLETY Z SALSĄ MANGO
Już na dobre zagościła u nas zima. W górach multum śniegu, a teraz już można go spotkać również w miastach. Można, a nawet trzeba ten czas sobie umilić czymś smacznym i przypominającym smaki wakacji. Mango to owoc, który pochodzi ze słonecznych Indii. Słodkie, miękkie i do tego w kolorze słońca. Musicie zrobić sobie ten obiad, a od razu wrócą Wam wspomnienia urlopu i pięknego czasu, a przede wszystkim ciepła, którego nam obecnie na pewno bardzo brakuje.
BEZMIĘSNE KOTLETY Z SALSĄ MANGO
Składniki:
- 2 puszki czerwonej fasoli,
- 6 ziemniaków,
- 3 nieduże bataty,
- 1 mango,
- 4 gruntowe ogórki,
- 1 nieduża czerwone cebula,
- 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego,
- 5 łyżek oliwy z oliwek,
- 1/2 łyżeczek płatek chilli,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1 łyżeczka soku z limonki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i bataty obieram i kroimy w łódki. Układamy na blaszce, osypujemy solą, polewamy łyżką oliwy.
2. Fasolę odcedzamy i rozgniatamy w dłoniach. Dodajemy przyprawę do mięsa, 1/2 drobno posiekanej cebuli, odrobinę świeżej kolendry, 2 łyżki oliwy, sól i mieszamy. Formujemy 4 kotlety i układamy obok ziemniaków.
3. Kotlety pieczemy 15 minut, a ziemniaki zostawiamy na kolejne 15 minut.
4. Mango i ogórka kroimy w kostkę, przekładamy do miski, dodajemy posiekaną cebulę, kolendrę, pozostałą oliwę oraz sok z limonki, ostrą papryczkę i sól. Mieszamy.
5. Bezmięsne kotlety podajemy z upieczonymi ziemniakami, batatami oraz salą z mango.
Smacznego!