BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Gdy na targowiskach lub w okolicznych warzywniakach pojawia się młoda kapusta, to znak, że warto z niej przygotować pyszny obiad lub syczącą kolację. Należy do warzyw krzyżowych o bogatym składzie odżywczym. Kapusta to skarbnica witaminy C i K oraz błonnika. Bigos w wegańskiej wersji posmakuje każdemu, a dodatkiem mogą być młode ziemniaki lub kromka dobrego pieczywa.
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty,
- 1 cebula,
- 4 wegańskie kiełbaski,
- 1 pomidor,
- 1 szklanka śmietany owsianej,
- 1 łyżka octu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- pęczek kopru,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kapustę szatkujemy za pomocą noża.
2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, chwilę smażymy.
3. Do garnka dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy. Ściągamy z ognia.
4. Kapustę zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na niedużym ogniu 10 minut.
5. Do kapusty przekładamy zawartość patelni, pokrojonego w kostkę pomidora, przykrywamy i dusimy 20 minut.
6. Po tym czasie wlewamy śmietanę, ocet, posiekany koperek oraz przyprawy i gotujemy 5 minut.
7. Podajemy z pieczywem.
Smacznego!
