BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Gdy na targowiskach lub w okolicznych warzywniakach pojawia się młoda kapusta, to znak, że warto z niej przygotować pyszny obiad lub syczącą kolację. Należy do warzyw krzyżowych o bogatym składzie odżywczym. Kapusta to skarbnica witaminy C i K oraz błonnika. Bigos w wegańskiej wersji posmakuje każdemu, a dodatkiem mogą być młode ziemniaki lub kromka dobrego pieczywa.

BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty,
  • 1 cebula,
  • 4 wegańskie kiełbaski,
  • 1 pomidor,
  • 1 szklanka śmietany owsianej,
  • 1 łyżka octu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek kopru,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kapustę szatkujemy za pomocą noża.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy drobno posiekaną cebulę, chwilę smażymy.

3. Do garnka dodajemy pokrojoną kiełbasę i smażymy. Ściągamy z ognia.

4. Kapustę zalewamy szklanką wody, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy na niedużym ogniu 10 minut.

5. Do kapusty przekładamy zawartość patelni, pokrojonego w kostkę pomidora, przykrywamy i dusimy 20 minut.

6. Po tym czasie wlewamy śmietanę, ocet, posiekany koperek oraz przyprawy i gotujemy 5 minut.

7. Podajemy z pieczywem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *