BURGER NA TALERZU Z DYNIOWYMI FRYTKAMI

BURGER NA TALERZU Z DYNIOWYMI FRYTKAMI

Dieta, dietą… Zdrowe odżywianie, zdrowym odżywianiem… Ale czasami każdy z nas ma ochotę na coś, co na co dzień nie gości u niego na talerzu. Chociaż społeczeństwo jest bardzo zabiegane, to jednak duża część z nas zwraca uwagę na to co trafia do jego brzucha. Jedzenie typu fast food jest powszechnie uznawane za niezdrowe, jest chętnie zajadane. A co powiecie na danie tego typu, ale w domowej wersji i lekko zmodyfikowanej. Hmmm mięsożerca moje lekko, nazwie zmianą o 360 stopni, ale wege burgery potrafią zadowolić każdego mięsożercę- wystarczy w odpowiednio przyprawić, a jestem pewna, że część nawet nie zauważy tej zmiany. Tradycyjny burger, jest podawany w bułce, moja wersja jest zmodyfikowana – zamiast bułki proponuję burgera na talerzu z dodatkiem frytek z dyni i cukinii, które zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku.

BURGER NA TALERZU Z DYNIOWYMI FRYTKAMI

Składniki:

Na burgery:

  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
  • 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 2 gałązki natki pietruszki,
  • 2 łyżki sezamu,
  • sól oraz pieprz.

Dodatki:

  • pół małej dyni,
  • 1 cukinia,
  • garść szpinaku,
  • pomidor,
  • 1/2 sztuki papryki,
  • 2 ogórki kiszone,
  • kawałek wege sera typ feta,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • sól oraz pieprz.

Na sos:

  • 2 pomidory,
  • 4 truskawki,
  • kilka listków świeżej bazylii.

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną umieszczamy w pojemniku blendera wraz z tofu, słodką i ostrą papryką oraz natką pietruszki i solą. Blendujemy na dość gładką masę.

2. Formujemy kotlety, które obtaczamy w sezamie.

3. Dynię kroimy na paski, a cukinię w słupki. Warzywa umieszczamy na blaszce wraz z burgerami i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

4. W międzyczasie składniki na sos umieszczamy w garnku i gotujemy około 10 minut, po tym czasie ściągamy z ognia i miksujemy na gładki sos.

5. Składniki na sałatkę umieszczamy w miseczce, polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z musztardą i przyprawami.

6. Upieczone warzywa oraz burgera wykładamy na talerz, podajemy z sosem i sałatką.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *