BURGER NA TALERZU Z DYNIOWYMI FRYTKAMI
Dieta, dietą… Zdrowe odżywianie, zdrowym odżywianiem… Ale czasami każdy z nas ma ochotę na coś, co na co dzień nie gości u niego na talerzu. Chociaż społeczeństwo jest bardzo zabiegane, to jednak duża część z nas zwraca uwagę na to co trafia do jego brzucha. Jedzenie typu fast food jest powszechnie uznawane za niezdrowe, jest chętnie zajadane. A co powiecie na danie tego typu, ale w domowej wersji i lekko zmodyfikowanej. Hmmm mięsożerca moje lekko, nazwie zmianą o 360 stopni, ale wege burgery potrafią zadowolić każdego mięsożercę- wystarczy w odpowiednio przyprawić, a jestem pewna, że część nawet nie zauważy tej zmiany. Tradycyjny burger, jest podawany w bułce, moja wersja jest zmodyfikowana – zamiast bułki proponuję burgera na talerzu z dodatkiem frytek z dyni i cukinii, które zamiast smażyć, upiekłam w piekarniku.
BURGER NA TALERZU Z DYNIOWYMI FRYTKAMI
Składniki:
Na burgery:
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 7 łyżek ugotowanej kaszy jaglanej,
- 1/3 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 2 gałązki natki pietruszki,
- 2 łyżki sezamu,
- sól oraz pieprz.
Dodatki:
- pół małej dyni,
- 1 cukinia,
- garść szpinaku,
- pomidor,
- 1/2 sztuki papryki,
- 2 ogórki kiszone,
- kawałek wege sera typ feta,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 łyżeczka musztardy,
- sól oraz pieprz.
Na sos:
- 2 pomidory,
- 4 truskawki,
- kilka listków świeżej bazylii.
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną umieszczamy w pojemniku blendera wraz z tofu, słodką i ostrą papryką oraz natką pietruszki i solą. Blendujemy na dość gładką masę.
2. Formujemy kotlety, które obtaczamy w sezamie.
3. Dynię kroimy na paski, a cukinię w słupki. Warzywa umieszczamy na blaszce wraz z burgerami i pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
4. W międzyczasie składniki na sos umieszczamy w garnku i gotujemy około 10 minut, po tym czasie ściągamy z ognia i miksujemy na gładki sos.
5. Składniki na sałatkę umieszczamy w miseczce, polewamy oliwą z oliwek wymieszaną z musztardą i przyprawami.
6. Upieczone warzywa oraz burgera wykładamy na talerz, podajemy z sosem i sałatką.
Smacznego!