BURGER Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM

Restauracje, które specjalizują się w burgerach. Zawsze w menu, mają chociaż jedną pozycję z szarpaną wieprzowiną. Szarpana wieprzowina to nic innego jak kawałki mięsna, przyprawione w odpowiedni sposób. A co powiecie na to, żeby w miejsce wieprzowiny włożyć boczniaki? Z moim przepisem, na pewno już nigdy nie będziecie chcieli wrócić do wieprzowiny, tylko zostaniecie przy boczniakach. Burger z szarpanym boczniakiem idealnie sprawdzi się na sycący obiad.
BURGER Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM
Składniki:
- 2 opakowania boczniaków,
- 2 bułki orkiszowe,
- 1/2 tofu naturalnego,
- 2 łyżki majonezu wegańskiego,
- 2 duże plastry pomidora,
- 4 nieduże ogórki konserwowe,
- 1/2 awokado,
- garść szpinaku baby,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka ketchupu,
- 2 łyżki płatków drożdżowych,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej i wrzucamy boczniaki, wlewamy sos sojowy, dodajemy pieprz i smażymy 10 minut.
2. Do boczniaków dodajemy ketchup oraz płatki drożdżowe i smażymy jeszcze 5 minut.
3. Tofu grillujemy bez dodatku tłuszczu na patelni.
4. Bułki przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem, układamy garść szpinaku, na to plastry ogórka, szarpane boczniaki, tofu, plaster pomidora, awokado i przykrywamy.
Smacznego!
