BURGER Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM

BURGER Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM

Restauracje, które specjalizują się w burgerach. Zawsze w menu, mają chociaż jedną pozycję z szarpaną wieprzowiną. Szarpana wieprzowina to nic innego jak kawałki mięsna, przyprawione w odpowiedni sposób. A co powiecie na to, żeby w miejsce wieprzowiny włożyć boczniaki? Z moim przepisem, na pewno już nigdy nie będziecie chcieli wrócić do wieprzowiny, tylko zostaniecie przy boczniakach. Burger z szarpanym boczniakiem idealnie sprawdzi się na sycący obiad.

BURGER Z SZARPANYM BOCZNIAKIEM

Składniki:

  • 2 opakowania boczniaków,
  • 2 bułki orkiszowe,
  • 1/2 tofu naturalnego,
  • 2 łyżki majonezu wegańskiego,
  • 2 duże plastry pomidora,
  • 4 nieduże ogórki konserwowe,
  • 1/2 awokado,
  • garść szpinaku baby,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka ketchupu,
  • 2 łyżki płatków drożdżowych,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Boczniaki myjemy i kroimy w paski. Rozgrzewamy olej i wrzucamy boczniaki, wlewamy sos sojowy, dodajemy pieprz i smażymy 10 minut.

2. Do boczniaków dodajemy ketchup oraz płatki drożdżowe i smażymy jeszcze 5 minut.

3. Tofu grillujemy bez dodatku tłuszczu na patelni.

4. Bułki przekrawamy na pół. Smarujemy majonezem, układamy garść szpinaku, na to plastry ogórka, szarpane boczniaki, tofu, plaster pomidora, awokado i przykrywamy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *