BURGER Z FASOLI I KALAFIORA
Chyba każdy z nas, czasami ma ochotę na danie typu fast food. W większości restauracji takie danie znajdziemy lub w barach szybkiej obsługi. A jak wiadomo, takie dania do najzdrowszych nie należą. Dlaczego ma dla Was propozycję właśnie takie danie, ale w domowej zdrowszej i wegańskiej wersji. Bardzo często takie burgery przygotowuje na spotkania ze znajomymi i serwuje na talerzach z liści bambusa (do kupienia pod linkiem). Takie talerze ulegają procesowi biodegradacji, więc nie zatruwają naszej planety, a mi ułatwiają sprzątanie po gościach.
BURGER Z FASOLI I KALAFIORA
Składniki:
- 4 kromki chleba,
- 2 grubsze plastry cukinii,
- 4 plastry pomidora,
- 1 większy korniszon,
- garść rukoli,
- 2 łyżki ketchupu,
- 2 łyżki musztardy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- sól.
Na burgery:
- 8 łyżek fasoli czerwonej z puszki,
- 4 różyczki kalafiora,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka wędzonej papryki,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy.
2. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, dodajemy kalafiora, czosnek oraz przyprawy i za pomocą blendera rozdrabniamy (ale nie na bardzo gładką masę).
3. Z powstałej masy formujemy dwa dość spore kotlety i smażymy na łyżce oleju.
4. Cukinię posypujemy solą i podsmażamy na pozostałej części oleju.
5. Chleb grillujemy w opiekaczu, każdą część smarujemy ketchupem, następnie układamy rukolę, cukinię, kotleta, smarujemy musztardą, pomidor, plastry ogórka, rukola i przykrywamy drugą kromką.
6. Postępujemy tak samo z drugim burgerem.
Smacznego!