BURGER Z FASOLI I KALAFIORA

BURGER Z FASOLI I KALAFIORA

Chyba każdy z nas, czasami ma ochotę na danie typu fast food. W większości restauracji takie danie znajdziemy lub w barach szybkiej obsługi. A jak wiadomo, takie dania do najzdrowszych nie należą. Dlaczego ma dla Was propozycję właśnie takie danie, ale w domowej zdrowszej i wegańskiej wersji. Bardzo często takie burgery przygotowuje na spotkania ze znajomymi i serwuje na talerzach z liści bambusa (do kupienia pod linkiem). Takie talerze ulegają procesowi biodegradacji, więc nie zatruwają naszej planety, a mi ułatwiają sprzątanie po gościach.

BURGER Z FASOLI I KALAFIORA

Składniki:

  • 4 kromki chleba,
  • 2 grubsze plastry cukinii,
  • 4 plastry pomidora,
  • 1 większy korniszon,
  • garść rukoli,
  • 2 łyżki ketchupu,
  • 2 łyżki musztardy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • sól.

Na burgery:

  • 8 łyżek fasoli czerwonej z puszki,
  • 4 różyczki kalafiora,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie studzimy.

2. Fasolę płuczemy pod bieżącą wodą, przekładamy do miski, dodajemy kalafiora, czosnek oraz przyprawy i za pomocą blendera rozdrabniamy (ale nie na bardzo gładką masę).

3. Z powstałej masy formujemy dwa dość spore kotlety i smażymy na łyżce oleju.

4. Cukinię posypujemy solą i podsmażamy na pozostałej części oleju.

5. Chleb grillujemy w opiekaczu, każdą część smarujemy ketchupem, następnie układamy rukolę, cukinię, kotleta, smarujemy musztardą, pomidor, plastry ogórka, rukola i przykrywamy drugą kromką.

6. Postępujemy tak samo z drugim burgerem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *