BURRITO WEGAŃSKIE

BURRITO WEGAŃSKIE

Lubimy eksperymentować, zwłaszcza kulinarnie, gdy możemy odkryć nowe smaki i połączenia. Albo klasyczne dania modyfikować i udoskonalać, aby nabrały innego smaku. I takie właśnie dzisiaj mam dla was burrito, tylko, że w wegańskiej wersji.

Burrito wegańskie

Składniki:

  • 2 tortille,
  • 4 łyżki hummusu,
  • 1 szklanka fasoli czerwonej z puszki,
  • garść rukoli,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1/2 szklanki pomidorów z puszki,
  • 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • kolendra.

Przygotowanie:

1. Paprykę oraz seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do miseczki.

2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, pokrojone warzywa i podsmażam, a następnie tofu.

3. Dodajemy pomidory, przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut.

4. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy.

5. Tortillę podgrzewamy na drugiej patelni, smarujemy hummus, układamy przygotowany sos, rukolę, kolendrę i zwijamy.

6. Przekrawamy na pół i smarujemy jogurtem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *