BURRITO WEGAŃSKIE

Lubimy eksperymentować, zwłaszcza kulinarnie, gdy możemy odkryć nowe smaki i połączenia. Albo klasyczne dania modyfikować i udoskonalać, aby nabrały innego smaku. I takie właśnie dzisiaj mam dla was burrito, tylko, że w wegańskiej wersji.
Burrito wegańskie
Składniki:
- 2 tortille,
- 4 łyżki hummusu,
- 1 szklanka fasoli czerwonej z puszki,
- garść rukoli,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 4 łyżki kukurydzy,
- 1 naturalne tofu,
- 1/2 szklanki pomidorów z puszki,
- 1 łyżeczka posiekanej cebuli,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- kolendra.
Przygotowanie:
1. Paprykę oraz seler naciowy kroimy w drobną kostkę. Tofu rozdrabniamy w dłoniach do miseczki.
2. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy cebulę, pokrojone warzywa i podsmażam, a następnie tofu.
3. Dodajemy pomidory, przyprawy. Przykrywamy i gotujemy 10 minut.
4. Po tym czasie dodajemy fasolę oraz kukurydzę, mieszamy.
5. Tortillę podgrzewamy na drugiej patelni, smarujemy hummus, układamy przygotowany sos, rukolę, kolendrę i zwijamy.
6. Przekrawamy na pół i smarujemy jogurtem.
Smacznego!

