CALZONE Z WEGAŃSKIM FARSZEM
Calzone to nic innego jak pizza, ale w kształcie dużego, pieczonego pieroga. Ciasto niczym się nie różni od tego, co się przygotowuje na pizze. A farsz może być taki, jaki sobie tylko zażyczymy. Moje jest w pełni wegański. A unikatowym dodatkiem, jest lekka surówka z buraka, aby zadbać o odpowiednią ilość warzyw w tym daniu.
CALZONE Z WEGAŃSKIM FARSZEM
Składniki:
- 1 opakowania ciasta na pizzę,
- 2 pomidory,
- 6 łyżek czerwonej fasoli konserwowej,
- 6 łyżek kukurydzy,
- 4 pieczarki,
- 1/2 opakowania tofu wędzonego,
- 2 łyżeczki posiekanej cebuli,
- 1 ząbek czosnku,
- 2 ugotowane buraki,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka suszonej bazylii,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżeczkę posiekanej cebuli. Podsmażamy.
2. Do rondelka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy razem pod przykryciem 10 minut. Doprawiamy bazylią i za pomocą blendera miksujemy na gładki sos.
3. Sos umieszczamy z powrotem na kuchence i dodajemy rozdrobnione w rękach tofu, gotujemy razem kolejne 10 minut.
4. Ciasto na pizzę dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy każdą cześć na okrągły placek.
5. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy porcję fasoli, kukurydzy oraz plastry pieczarek. Sklejamy w kształt pieroga i pieczemy 20 minut, w temperaturze 180 stopni.
6. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy cebulę oraz olej i przyprawy.
7. Upieczone calzone podajemy z surówką z buraka.
Smacznego!