CALZONE Z WEGAŃSKIM FARSZEM

CALZONE Z WEGAŃSKIM FARSZEM

Calzone to nic innego jak pizza, ale w kształcie dużego, pieczonego pieroga. Ciasto niczym się nie różni od tego, co się przygotowuje na pizze. A farsz może być taki, jaki sobie tylko zażyczymy. Moje jest w pełni wegański. A unikatowym dodatkiem, jest lekka surówka z buraka, aby zadbać o odpowiednią ilość warzyw w tym daniu.

CALZONE Z WEGAŃSKIM FARSZEM

Składniki:

  • 1 opakowania ciasta na pizzę,
  • 2 pomidory,
  • 6 łyżek czerwonej fasoli konserwowej,
  • 6 łyżek kukurydzy,
  • 4 pieczarki,
  • 1/2 opakowania tofu wędzonego,
  • 2 łyżeczki posiekanej cebuli,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 2 ugotowane buraki,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oleju i dodajemy łyżeczkę posiekanej cebuli. Podsmażamy.

2. Do rondelka dodajemy pokrojone w kostkę pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i gotujemy razem pod przykryciem 10 minut. Doprawiamy bazylią i za pomocą blendera miksujemy na gładki sos.

3. Sos umieszczamy z powrotem na kuchence i dodajemy rozdrobnione w rękach tofu, gotujemy razem kolejne 10 minut.

4. Ciasto na pizzę dzielimy na 4 równe części, rozwałkowujemy każdą cześć na okrągły placek.

5. Każdy smarujemy sosem pomidorowym, nakładamy porcję fasoli, kukurydzy oraz plastry pieczarek. Sklejamy w kształt pieroga i pieczemy 20 minut, w temperaturze 180 stopni.

6. Buraki obieramy i ścieramy na tarce, dodajemy cebulę oraz olej i przyprawy.

7. Upieczone calzone podajemy z surówką z buraka.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *