CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ

Po zmianie czasu jesienne wieczory stały się zdecydowanie dłuższe, niż jeszcze kilka dni temu. A z tą zmianą, przyszły też niższe temperatury. I właśnie w takie chłodniejsze dni często mamy ochotę na coś smacznego, a jednocześnie rozgrzewającego. Przychodzimy z propozycją na curry z dynią i ciecierzycą. Rozgrzeje Wasz organizm i jednocześnie zasmakuje każdemu domownikowi.
CURRY Z DYNIĄ I CIECIERZYCĄ
Składniki:
- 1/2 dyni hokkaido,
- 1 szklanka ciecierzycy ze słoika,
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej,
- 1/2 cukinii,
- 1/2 bagietki,
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 łyżeczka czerwonej pasty curry,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka pasty miso/sosu sojowego,
- 1 łyżka soku z limonki,
- 1 łyżka posiekanej kolendry,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Dynię oraz cukinię kroimy w kostkę, a czosnek drobno siekamy.
2. Do garnka wlewamy olej sezamowy i wrzucamy czosnek. Smażymy.
3. Do podsmażonego czosnku dodajemy pastę curry i chwilę smażymy.
4. Dynię oraz cukinię wrzucamy do garnka, wlewamy szklankę wody, pastę miso lub sos sojowy, przyprawy i mleko kokosowe oraz passatę. Gotujemy 20 minut pod przykryciem.
5. Gotowe curry podajemy z bagietką i posypujemy kolendrą.
Smacznego!
