DROŻDŻOWE PAMPUCHY Z TRUSKAWKAMI
Truskawki, pampuchy- to smak dzieciństwa. Delikatne, puszyste i do tego oblane ogromną ilością musu truskawkowego. Chyba nie ma nic lepszego. Serio…! Uwielbiam wracać do takich smaków. Ja zobaczyłam w warzywniaku truskawki, to pomyślałam, że muszę, po prostu muszę takie pampuchy zrobić. Jeśli podobnie jak ja, macie truskawki. To koniecznie musicie sobie je zrobić!
DROŻDŻOWE PAMPUCHY Z TRUSKAWKAMI
Składniki:
- 1/2 mąki pszennej,
- 1/2 kostki świeżych drożdży,
- 100g masła roślinnego,
- 1 szklanka mleka owsianego,
- 1kg truskawek,
- 1 jogurt sojowy,
- 2 łyżki ksylitolu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz ksylitol.
2. W rondelku umieszczamy mleko oraz masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.
3. Do mąki małym strumieniem wlewamy mleko z masłem, jednocześnie zagniatając ciasto. Ale uważamy, żeby się nie poparzyć. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.
4. W dużym garnku gotujemy wodę.
5. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy i wykrawamy kółka.
6. Na garnek nakładamy nakładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko do odcedzania. Układamy pampuchy, przykrywamy i gotujemy 7 minut.
7. Truskawki rozgniatamy, dodajemy ksylitol oraz jogurt i mieszamy.
8. Ugotowane pampuchy polewamy obficie musem z truskawek.
Smacznego!