DROŻDŻOWE PAMPUCHY Z TRUSKAWKAMI

DROŻDŻOWE PAMPUCHY Z TRUSKAWKAMI

Truskawki, pampuchy- to smak dzieciństwa. Delikatne, puszyste i do tego oblane ogromną ilością musu truskawkowego. Chyba nie ma nic lepszego. Serio…! Uwielbiam wracać do takich smaków. Ja zobaczyłam w warzywniaku truskawki, to pomyślałam, że muszę, po prostu muszę takie pampuchy zrobić. Jeśli podobnie jak ja, macie truskawki. To koniecznie musicie sobie je zrobić!

DROŻDŻOWE PAMPUCHY Z TRUSKAWKAMI

Składniki:

  • 1/2 mąki pszennej,
  • 1/2 kostki świeżych drożdży,
  • 100g masła roślinnego,
  • 1 szklanka mleka owsianego,
  • 1kg truskawek,
  • 1 jogurt sojowy,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokruszone drożdże, sól oraz ksylitol.

2. W rondelku umieszczamy mleko oraz masło i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się masła.

3. Do mąki małym strumieniem wlewamy mleko z masłem, jednocześnie zagniatając ciasto. Ale uważamy, żeby się nie poparzyć. Wyrobione ciasto, przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut do wyrośnięcia.

4. W dużym garnku gotujemy wodę.

5. Ciasto wykładamy na stolnicę, wałkujemy i wykrawamy kółka.

6. Na garnek nakładamy nakładkę do gotowania na parze lub metalowe sitko do odcedzania. Układamy pampuchy, przykrywamy i gotujemy 7 minut.

7. Truskawki rozgniatamy, dodajemy ksylitol oraz jogurt i mieszamy.

8. Ugotowane pampuchy polewamy obficie musem z truskawek.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *