DYNIA FASZEROWANA

DYNIA FASZEROWANA

W ulicznych straganach i warzywniakach w okresie jesiennym znajdziemy przepyszne kurki, soczyste śliwki i piękną dynię. To właśnie ona jest dzisiaj głównym składnikiem naszego obiadu. A czy wiecie, że dość, że pięknie wygląda, to jeszcze jest bardzo zdrowa? Czytelnia medyczna podkreśla, że dynia to skarbnica takich jak magnez, selen, potas oraz witaminy C, A, E. Jest niskokaloryczna i bogata w beta-karoten, który cudownie wpływa na naszą cerę. Jak widzicie, taką dynie warto włączyć do naszego codziennego menu. Proponujemy przygotować dynie faszerowaną.

DYNIA FASZEROWANA

Składniki:

  • nieduża dynia hokkaido,
  • 1 tofu naturalne,
  • 1 szklanka passaty pomidrowej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej oraz wędzonej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • garść rukoli,
  • natka pietruszki,
  • 2 plastry wegańskiego sera,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Dynię przekrawamy na pół, pozbywamy się nasion i posypujemy solą. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180 stopni.

2. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy posiekaną cebulę, dodajemy rozdrobnione w dłoniach tofu, przyprawy, sos sojowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i smażmy 5 minut.

3. Po tym czasie wlewamy passatę, wrzucamy rukolę i chwilę razem smażymy. Pod koniec dodajemy posiekaną pietruszkę.

4. Gotowym farszem nadziewamy upieczoną dynię, układamy plastry sera i zapiekamy 8 minut w 180 stopniach.

5. Podajemy na ciepło z natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *