DYNIOWE KOPYTKA Z BAZYLIOWYM PESTO 

DYNIOWE KOPYTKA Z BAZYLIOWYM PESTO 

Co powiedzie na małą podróż kulinarną,  ale tym razem nie do innego państwa tylko do lat dzieciństwa. Kopytka kojarzą mi się właśnie z wakacjami spędzonymi u babci na wsi, która bardzo często przygotowywała mi kopytka z domowej roboty śmietaną lub z dodatkiem masła i cukru pudru w wersji na słodko. Na pewno każdy z nas ma jakieś takie danie, które przypomina ten czas beztroski. W którym głównym dylematem było do których dzieci iść się pobawić lub jaką grę wybrać do wspólnej zabawy. Moja dzisiejsza propozycja zdecydowanie składem i smakiem odbiega od tradycyjnych kopytek, jednak gwarantuję, że są równie pyszne i uzależniające, jak te przygotowane na bazie ziemniaków. Ktoś mi ostatnio powiedział, żebym pośpieszyła się z przepisem- bo sezon na dynię powoli się kończy. Więc wrzucam przepis, mam nadzieję, że i Wam przypadną do gustu kopytka w mojej wersji.

 

DYNIOWE KOPYTKA Z BAZYLIOWYM PESTO

Składniki na 2 porcje:
 
  • 2 szklanki puree z dyni,
  • 3 łyżki mąki orkiszowej + 1 łyżka do podsypania,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki pesto z bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • sól, pieprz

Do podania:

  • listki świeżej bazylii.

Przygotowanie:

1.Wszystkie składniki oprócz pesto łączymy ze sobą i z nich zagniatamy ciasto. Z ciasta formujemy wałeczek i za pomocą noża kroimy na skośne kawałki.

2. W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Do gotującej się wody wrzucamy kopytka i gotujemy około 5 minut do wypłynięcia kopytek na górę.

3. Ugotowane kopytka wrzucamy na patelnie, dodajemy pesto z bazylii i chwilę podsmażamy. Podajemy z listkiem bazylii i świeżo mielonym pieprzem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *