FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

Czasami się zastanawiam, jaka część z nas dba tak na prawdę o to co je. Ilu z nas czyta etykiety, samodzielnie gotuje i liczy kalorie. W liceum, kiedy to wszystkie posiłki przygotowywała nam mama. Nie zwracałam na to uwagi, ale samodzielne życie w czasie studiów, bardzo zmieniło moje podejście do gotowania i to co ląduje na moim talerzu. Chociaż uwielbiam gotować, to pojawią się dni, kiedy właśnie nie mam ochoty stać w kuchni i zależy mi na przygotowaniu czegoś na szybko. Tak właśnie powstałam fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Połączyłam kilka składników, z których wyszło bardzo wartościowe i smaczne danie.

FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM

Składniki:

  • 2 szklanki fasolki szparagowej,
  • marchew,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1 żółta papryka,
  • 6 łyżek kukurydzy konserwowej,
  • 2 większe ziemniaki,
  • 1/2 sztuki małej cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka syropu klonowego,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki jogurtu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy cebulą oraz czosnek i podsmażamy.

2. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy marchew pokrojoną w plastry, pomidory z puszki, syrop klonowy oraz słodką i ostrą papryką.

3. Zagotowujemy i gotujemy 15 minut pod przykryciem.

4. Gotowy sos ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy.

5. Pozostałą część oliwy rozgrzewamy w innym garnku, dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry oraz paprykę w kostkę i podsmażamy.

6. Do ziemniaków dodajemy fasolę szparagową oraz wlewamy sos pomidorowy, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy po przykryciem przez 20 minut.

7. Pod koniec gotowania wrzucamy kukurydzę i dodajemy jogurt.

8. Gotową fasolkę przekładamy do miseczki. Podajemy z ulubionymi świeżymi warzywami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *