FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM
Czasami się zastanawiam, jaka część z nas dba tak na prawdę o to co je. Ilu z nas czyta etykiety, samodzielnie gotuje i liczy kalorie. W liceum, kiedy to wszystkie posiłki przygotowywała nam mama. Nie zwracałam na to uwagi, ale samodzielne życie w czasie studiów, bardzo zmieniło moje podejście do gotowania i to co ląduje na moim talerzu. Chociaż uwielbiam gotować, to pojawią się dni, kiedy właśnie nie mam ochoty stać w kuchni i zależy mi na przygotowaniu czegoś na szybko. Tak właśnie powstałam fasolka szparagowa w sosie pomidorowym. Połączyłam kilka składników, z których wyszło bardzo wartościowe i smaczne danie.
FASOLKA SZPARAGOWA W SOSIE POMIDOROWYM
Składniki:
- 2 szklanki fasolki szparagowej,
- marchew,
- 1 puszka pomidorów,
- 1 żółta papryka,
- 6 łyżek kukurydzy konserwowej,
- 2 większe ziemniaki,
- 1/2 sztuki małej cebuli,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka syropu klonowego,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 2 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczka ostrej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Do garnka wlewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy cebulą oraz czosnek i podsmażamy.
2. Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy marchew pokrojoną w plastry, pomidory z puszki, syrop klonowy oraz słodką i ostrą papryką.
3. Zagotowujemy i gotujemy 15 minut pod przykryciem.
4. Gotowy sos ściągamy z ognia i za pomocą blendera miksujemy.
5. Pozostałą część oliwy rozgrzewamy w innym garnku, dodajemy ziemniaki pokrojone w plastry oraz paprykę w kostkę i podsmażamy.
6. Do ziemniaków dodajemy fasolę szparagową oraz wlewamy sos pomidorowy, dodajemy sól i pieprz. Gotujemy po przykryciem przez 20 minut.
7. Pod koniec gotowania wrzucamy kukurydzę i dodajemy jogurt.
8. Gotową fasolkę przekładamy do miseczki. Podajemy z ulubionymi świeżymi warzywami.
Smacznego!