FASOLOWE KOTLECIKI Z JARMUŻEM I SEZAMEM
Podróże są dla mnie zawsze czymś wyjątkowym, pozwalającym uwolnić umysł od wszystkiego a zarazem metodą na naładowanie baterii przed kolejnymi wyzwaniami. Nie należę do osób spontanicznych, jednak do zorganizowanych i zawsze wszystko planujących. Przed wyjazdem przygotowuję listę z rzeczami, które muszę zabrać, jakie miejsca chciałabym odwiedzić a przede wszystkim gdzie będę jadła. Wybór restauracji jest dla mnie często dużym wyzwaniem, ponieważ nie w każdej restauracji mogę znaleźć coś dla siebie, gdzie nie będzie nabiału i mięsa. Przeszukując internet natknęłam się na miejsce, które najbardziej urzekło mnie swoim menu oraz wystrojem. Zakochałam się w ich głównym daniu, którym były kotleciki ze strączków oraz warzyw. Smak ich zapadł mi w pamięć na dłuższy czas. Stąd właśnie wziął się pomysł na moje kotlety. Smakują zupełnie inaczej niż te, które jadłam, jednak podobnie jak te z restauracji zostaną u mnie w pamięci na dłużej. Głównym składnikiem jest biała fasola, która zawiera sporą ilość białka, zdrowych tłuszczy oraz witamin z grupy B, potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Działa przeciwnowotworowo oraz przeciwcukrzycowo. Jarmuż to skarbnica witamin z grupy K oraz nasza królowa kasz czyli jaglana. Całość została otoczona w sezamie, który posiada dużą ilość wapnia niezbędnego dla naszego układu kostnego.
FASOLOWE KOTLECIKI Z JARMUŻEM I SEZAMEM
Składniki na 5 sztuk:
- 1 puszka białej fasoli,
- 50g kaszy jaglanej,
- 1 szklanka jarmużu,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 łyżki sezamu,
- 1 łyżeczka curry,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Suchą kaszę jaglaną wrzucamy do garnka, prażymy na małym ogniu przez 3 minuty pilnując, aby się nie przypaliła. Następnie kaszę zalewamy 1 szklanką wody i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 15 minut. Ugotowaną kasze studzimy.
2. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy, następnie wrzucamy drobno pokrojony czosnek i podsmażamy. Do lekko podsmażonego czosnku wrzucamy umyty jarmuż, szczyptę soli i blanszujemy przez 5 minut, co jakiś czas mieszając.
3. Fasole wrzucamy na sitko i opłukujemy wodą. Do przestudzonej kaszy dodajemy fasolę oraz przyprawy. Za pomocą blendera lub malaksera miksujemy składniki. Do gotowej masy dodajemy zblanszowany jarmuż i jeszcze chwile rozdrabniamy.
4. Z powstałej masy formujemy kotlety, następnie każdy obtaczamy w sezamie i układamy na blaszkę wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po 15 minut na jedną stronę.
5. Upieczone kotlety przekładamy na talerz i podajemy z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Wskazówka: kotlety można usmażyć również na patelni na niewielkiej ilości oleju, jednak po upieczeniu w piekarniku są bardziej chrupiące i przede wszystkim zdrowsze.
Porada: podsmażając czosnek należy pilnować, aby się nie przypalił. Przypalony czosnek staje się gorzki i potrafi zepsuć całą potrawę. Kasze jaglaną należy podprażyć na małym ogniu lub przelać kilka razy wodą, aby pozbyć się jej goryczkowego smaku.