GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Niedziela to czas przeznaczony na wspólne celebrowanie posiłku. To dzień kiedy nie musimy się z niczym śpieszyć. Możemy spokojnie usiąść i ten czas spędzić z rodziną przy pysznym obiedzie. Na tą okazję proponuję przygotować gołąbki z soczewicą i pieczarkami.
GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI
Składniki:
- 1 mała główka kapusty,
- 2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 25 pieczarek,
- 1 mały słoiczek koncentratu,
- 500 ml bulionu warzywnego,
- 3 łyżki oleju rzepakowego,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Wycinamy głąb ze środka kapusty i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez 10 minut, co chwilę ściągają liście, które zaczynają odpadać. Studzimy.
2. Soczewicę gotujemy do miękkości.
3. Na łyżce oleju podsmażamy posiekane pieczarki z dodatkiem soli.
4. Pieczarki łączymy z soczewicą i doprawiamy solą oraz pieprzem.
5. Na spód rondla wlewamy pozostały olej i układamy największe liście. Do małych nakładamy porcję farszu i zawijamy. Tak postępujemy z całą kapustą.
6. Gołąbki układamy w rondlu i zalewamy bulionem połączonym z koncentratem, przykrywamy dużymi liśćmi.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.
Smacznego!
