GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Niedziela to czas przeznaczony na wspólne celebrowanie posiłku. To dzień kiedy nie musimy się z niczym śpieszyć. Możemy spokojnie usiąść i ten czas spędzić z rodziną przy pysznym obiedzie. Na tą okazję proponuję przygotować gołąbki z soczewicą i pieczarkami.

GOŁĄBKI Z SOCZEWICĄ I PIECZARKAMI

Składniki:

  • 1 mała główka kapusty,
  • 2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 25 pieczarek,
  • 1 mały słoiczek koncentratu,
  • 500 ml bulionu warzywnego,
  • 3 łyżki oleju rzepakowego,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Wycinamy głąb ze środka kapusty i wrzucamy ją na wrzątek. Gotujemy przez 10 minut, co chwilę ściągają liście, które zaczynają odpadać. Studzimy.

2. Soczewicę gotujemy do miękkości.

3. Na łyżce oleju podsmażamy posiekane pieczarki z dodatkiem soli.

4. Pieczarki łączymy z soczewicą i doprawiamy solą oraz pieprzem.

5. Na spód rondla wlewamy pozostały olej i układamy największe liście. Do małych nakładamy porcję farszu i zawijamy. Tak postępujemy z całą kapustą.

6. Gołąbki układamy w rondlu i zalewamy bulionem połączonym z koncentratem, przykrywamy dużymi liśćmi.

7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *