GROSZEK CUKROWY W KREMOWYM SOSIE CURRY

GROSZEK CUKROWY W KREMOWYM SOSIE CURRY

Groszek cukrowy to wyjątkowa odmiana groszku, który pochodzi z Chin i można go spożywać na surowo. Z groszku można wyczarować bardzo dużo smacznych posiłków. Dzisiaj mam dla Was przepis na groszek w kremowym sosie curry z makaronem ryżowym. Idealna kombinacja słodkiego groszku z mlekiem kokosowy, pieczarkami i bakłażanem.

GROSZEK CUKROWY W KREMOWYM SOSIE CURRY

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • 2 łyżki oleju sezamowego,
  • 6 większych pieczarek,
  • 1/3 sztuki bakłażana,
  • 1 szklanka groszku cukrowego,
  • 1/2 tofu naturalnego,
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka przyprawy curry,
  • sok z cytryny,
  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę i smażymy 5 minut.

3. Pieczarki kroimy w grubsze plastry, tofu w kostkę i dodajemy wraz z groszkiem na patelnie i smażymy kolejne 5 minut.

4. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny, przyprawę curry oraz sól i zagotowujemy.

5. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i chwilę razem smażymy.

6. Gotowe danie przekładamy na talerz.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *