GROSZEK CUKROWY W KREMOWYM SOSIE CURRY
Groszek cukrowy to wyjątkowa odmiana groszku, który pochodzi z Chin i można go spożywać na surowo. Z groszku można wyczarować bardzo dużo smacznych posiłków. Dzisiaj mam dla Was przepis na groszek w kremowym sosie curry z makaronem ryżowym. Idealna kombinacja słodkiego groszku z mlekiem kokosowy, pieczarkami i bakłażanem.
GROSZEK CUKROWY W KREMOWYM SOSIE CURRY
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
- 2 łyżki oleju sezamowego,
- 6 większych pieczarek,
- 1/3 sztuki bakłażana,
- 1 szklanka groszku cukrowego,
- 1/2 tofu naturalnego,
- 1/2 szklanki mleka kokosowego,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka przyprawy curry,
- sok z cytryny,
- sól, pieprz.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
2. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, wrzucamy drobno posiekany czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę i smażymy 5 minut.
3. Pieczarki kroimy w grubsze plastry, tofu w kostkę i dodajemy wraz z groszkiem na patelnie i smażymy kolejne 5 minut.
4. Na patelnię wlewamy mleko kokosowe, dodajemy sok z cytryny, przyprawę curry oraz sól i zagotowujemy.
5. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowany wcześniej makaron i chwilę razem smażymy.
6. Gotowe danie przekładamy na talerz.
Smacznego!