GULASZ Z WEGE KLOPSAMI

GULASZ Z WEGE KLOPSAMI

Macie ochotę na wegańskie i wysoko białkowe klopsy w towarzystwie aromatycznego gulaszu? Jeśli tak, to wskakujcie do kuchni i przygotujcie ten gulasz z wege klopsami i awokado. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny obiad bez grama mięsa.

GULASZ Z WEGE KLOPSAMI

Składniki:

  • 1 wędzone tofu,
  • 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 puszka pomidorów,
  • 1/2 puszki białej fasoli,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1/2 awokado,
  • 1 tortilla,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka ostrej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Tofu kruszymy w dłoniach do miski, dodajemy łyżkę oleju, sos sojowy, pieprz oraz mąkę z ciecierzycy i mieszamy.

2. W dłoniach formujemy klopsiki i pieczemy 25 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z papryką słodką i ostrą. Dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy.

4. Do cebuli dodajemy odcedzoną fasolę oraz pomidory z puszki i sos sojowy. Przykrywamy i gotujemy 15 minut.

5. Tortillę kroimy na trójkąty i podgrzewamy na suchej patelni.

6. Gulasz wlewamy do talerza, układamy kilka klopsów, plastry awokado i podajemy z tortillą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *