GULASZ Z WEGE KLOPSAMI
Macie ochotę na wegańskie i wysoko białkowe klopsy w towarzystwie aromatycznego gulaszu? Jeśli tak, to wskakujcie do kuchni i przygotujcie ten gulasz z wege klopsami i awokado. Sycący, aromatyczny i bardzo smaczny obiad bez grama mięsa.
GULASZ Z WEGE KLOPSAMI
Składniki:
- 1 wędzone tofu,
- 3 łyżki mąki z ciecierzycy,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1/2 czerwonej papryki,
- 1 puszka pomidorów,
- 1/2 puszki białej fasoli,
- 1 łyżka posiekanej cebuli,
- 1/2 awokado,
- 1 tortilla,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Tofu kruszymy w dłoniach do miski, dodajemy łyżkę oleju, sos sojowy, pieprz oraz mąkę z ciecierzycy i mieszamy.
2. W dłoniach formujemy klopsiki i pieczemy 25 minuty w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
3. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę wraz z papryką słodką i ostrą. Dodajemy świeżą paprykę pokrojoną w kostkę i chwilę smażymy.
4. Do cebuli dodajemy odcedzoną fasolę oraz pomidory z puszki i sos sojowy. Przykrywamy i gotujemy 15 minut.
5. Tortillę kroimy na trójkąty i podgrzewamy na suchej patelni.
6. Gulasz wlewamy do talerza, układamy kilka klopsów, plastry awokado i podajemy z tortillą.
Smacznego!