KASZA GRYCZANA Z CZERWONYM PESTO I BOCZNIAKAMI

KASZA GRYCZANA Z CZERWONYM PESTO I BOCZNIAKAMI

Zielone, jak również czerwone pesto możemy znaleźć tak na prawdę w każdym sklepie. Ja osobiście proponuje takie pesto przygotować samodzielnie w domu. Wychodzi bardzo kremowe, delikatne i do tego z pewnym składem. Pesto możecie przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiku. Takie pesto możecie dodać do makaronu, kaszy lub jako dodatek do pieczywa.

KASZA GRYCZANA Z CZERWONYM PESTO I BOCZNIAKAMI

Składniki:

  • 1 woreczek kaszy gryczanej,
  • 5 boczniaków,
  • 1/2 małej cukinii,
  • 1 łyżka czerwonego pesto,
  • ząbek czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Na pesto:

  • 100g suszonych pomidorów,
  • 2 łyżki orzechów nerkowca,
  • 5 łyżek oleju z pomidorów,
  • 30g naturalnego tofu.

Przygotowanie:

1. Składniki na pesto umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładkie pesto.

2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Cukinię kroimy w półksiężyce, boczniaki w paski i na oliwek wraz z czosnkiem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą oraz pieprzem.

4. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę oraz pesto i chwilę razem podsmażamy.

5. Gotowa danie przekładamy na talerz. Dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *