KASZA GRYCZANA Z CZERWONYM PESTO I BOCZNIAKAMI
Zielone, jak również czerwone pesto możemy znaleźć tak na prawdę w każdym sklepie. Ja osobiście proponuje takie pesto przygotować samodzielnie w domu. Wychodzi bardzo kremowe, delikatne i do tego z pewnym składem. Pesto możecie przechowywać nawet 2 tygodnie w lodówce, w szczelnie zakręconym słoiku. Takie pesto możecie dodać do makaronu, kaszy lub jako dodatek do pieczywa.
KASZA GRYCZANA Z CZERWONYM PESTO I BOCZNIAKAMI
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej,
- 5 boczniaków,
- 1/2 małej cukinii,
- 1 łyżka czerwonego pesto,
- ząbek czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
Na pesto:
- 100g suszonych pomidorów,
- 2 łyżki orzechów nerkowca,
- 5 łyżek oleju z pomidorów,
- 30g naturalnego tofu.
Przygotowanie:
1. Składniki na pesto umieszczamy w pojemniku blendera i miksujemy na gładkie pesto.
2. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Cukinię kroimy w półksiężyce, boczniaki w paski i na oliwek wraz z czosnkiem smażymy do miękkości. Doprawiamy solą oraz pieprzem.
4. Do usmażonych warzyw dodajemy ugotowaną kaszę oraz pesto i chwilę razem podsmażamy.
5. Gotowa danie przekładamy na talerz. Dekorujemy świeżymi liśćmi bazylii lub natką pietruszki.
Smacznego!