KLOPSIKI SOCZEWICOWE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

KLOPSIKI SOCZEWICOWE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Weganizm to już nie moda, to już powoli zwyczaj i świadomy wybór większej ilości społeczeństwa. Niektórzy uważają, że jest to dieta oparta głównie o sałatę i jest się na niej stale głodnym. Przesyłam przepis na pulpety bez grama mięsa, które są pyszne i jednocześnie bardzo treściwe.

KLOPSIKI SOCZEWICOWE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy bulgur,
  • 1/2 opakowania marchewki z groszkiem,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 łyżka siemienia lnianego,
  • 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka suszonej kolendry,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i moczymy 20 minut, następnie zmieniamy wodę i gotujemy 10 minut do miękkości w osolonej wodzie.

2. Ugotowaną soczewicę przelewamy zimną wodę i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy posiekaną cebulę, zmielone siemię lniane, kolendrę oraz pieprz i sól. Blendujemy.

3. Z powstałej masy formujemy klopsiki, układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.

4. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę z groszkiem, dodajemy ostrą paprykę oraz sól i smażymy do miękkości.

6. Kaszę przekładamy na talerz, układamy kilka klopsików i usmażoną marchewkę z groszkiem.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *