KLOPSIKI SOCZEWICOWE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM

Weganizm to już nie moda, to już powoli zwyczaj i świadomy wybór większej ilości społeczeństwa. Niektórzy uważają, że jest to dieta oparta głównie o sałatę i jest się na niej stale głodnym. Przesyłam przepis na pulpety bez grama mięsa, które są pyszne i jednocześnie bardzo treściwe.
KLOPSIKI SOCZEWICOWE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
Składniki:
- 1 szklanka kaszy bulgur,
- 1/2 opakowania marchewki z groszkiem,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1/2 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 łyżka siemienia lnianego,
- 1/2 łyżki posiekanej cebuli,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka suszonej kolendry,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Soczewicę zalewamy zimną wodą i moczymy 20 minut, następnie zmieniamy wodę i gotujemy 10 minut do miękkości w osolonej wodzie.
2. Ugotowaną soczewicę przelewamy zimną wodę i umieszczamy w pojemniku blendera, dodajemy posiekaną cebulę, zmielone siemię lniane, kolendrę oraz pieprz i sól. Blendujemy.
3. Z powstałej masy formujemy klopsiki, układamy na blaszce i pieczemy 20 minut w 200 stopniach.
4. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
5. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy marchewkę z groszkiem, dodajemy ostrą paprykę oraz sól i smażymy do miękkości.
6. Kaszę przekładamy na talerz, układamy kilka klopsików i usmażoną marchewkę z groszkiem.
Smacznego!
