KNEDLE WEGAŃSKIE ZE ŚLWIKAMI

KNEDLE WEGAŃSKIE ZE ŚLWIKAMI

Końcówka lata oznacza, że zaczyna się zmiana w dostępnych warzywach i owocach. W gorących miesiącach na straganach nie brakuje pomidorów, czereśni, bobu a im bliżej jesieni. To mamy śliwki, jabłka, gruszki oraz bakłażany czy też dynię. Dlatego koniecznie musicie sobie zrobić takie knedle.

KNEDLE WEGAŃSKIE ZE ŚLIWKAMI

Składniki:

  • 8 ugotowanych ziemniaków,
  • 1 naturalne tofu,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 15 śliwek,
  • 2 łyżki ksylitolu,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1 jogurt sojowy,
  • 1 cukier waniliowy,
  • cynamon.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i gnieciemy.

2. Tofu kruszymy w dłoniach do pojemnika blendera, dodajemy sok oraz dwie łyżki ziemniaków, miksujemy.

3. Ziemniaki łączymy z tofu oraz ksylitolem i mąką, zagniatamy ciasto.

4. Śliwki myjemy i usuwamy pestki.

5. Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy i umieszczamy śliwkę (całą jeśli jest mniejsza lub połówkę), sklejamy. Formujemy kulkę. Tak postępujemy z całym ciastem.

6. Gotujemy kilka minut po wypłynięciu na wierzch.

7. Jogurt mieszamy z cukrem i cynamonem.

8. Na talerz wykładamy jogurt, knedle, posypujmy cynamonem i dekorujemy miętą.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *