KNEDLE WEGAŃSKIE ZE ŚLWIKAMI
Końcówka lata oznacza, że zaczyna się zmiana w dostępnych warzywach i owocach. W gorących miesiącach na straganach nie brakuje pomidorów, czereśni, bobu a im bliżej jesieni. To mamy śliwki, jabłka, gruszki oraz bakłażany czy też dynię. Dlatego koniecznie musicie sobie zrobić takie knedle.
KNEDLE WEGAŃSKIE ZE ŚLIWKAMI
Składniki:
- 8 ugotowanych ziemniaków,
- 1 naturalne tofu,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 15 śliwek,
- 2 łyżki ksylitolu,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1 jogurt sojowy,
- 1 cukier waniliowy,
- cynamon.
Przygotowanie:
1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, studzimy, obieramy i gnieciemy.
2. Tofu kruszymy w dłoniach do pojemnika blendera, dodajemy sok oraz dwie łyżki ziemniaków, miksujemy.
3. Ziemniaki łączymy z tofu oraz ksylitolem i mąką, zagniatamy ciasto.
4. Śliwki myjemy i usuwamy pestki.
5. Z ciasta formujemy kulki, rozpłaszczamy i umieszczamy śliwkę (całą jeśli jest mniejsza lub połówkę), sklejamy. Formujemy kulkę. Tak postępujemy z całym ciastem.
6. Gotujemy kilka minut po wypłynięciu na wierzch.
7. Jogurt mieszamy z cukrem i cynamonem.
8. Na talerz wykładamy jogurt, knedle, posypujmy cynamonem i dekorujemy miętą.
Smacznego!