KOKOSOWY DAL Z SOCZEWICY I SZPINAKU

KOKOSOWY DAL Z SOCZEWICY I SZPINAKU
Zawsze się zastanawiam gotując dal czy jest to zupa czy może jednak danie przypominające gęstą i sycącą potrawkę. Dal to danie pochodzące z Indii, bardzo aromatyczne i pyszne, którego przyrządzenie nie zajmuje dużo czasu a potrafi nasycić nie jednego głodomora. To jedno z dań typu fast, które sprawdzi się zawsze w trakcie niespodziewanych gości w domu lub na wielki głód po ciężkim dniu w pracy. Dal zawsze jem w towarzystwie kaszy najczęściej bulgur lub dobrej jakości pieczywa, wszystko tak naprawdę zależy od tego, czy mam czas na gotowane jeszcze jakiegoś dodatku czy może lepiej sobie trochę ułatwić życie i sięgnąć po kromkę domowego pieczywa, które zawsze w mojej kuchni się znajduje.

KOKOSOWY DAL Z SOCZEWICY I SZPINAKU

Składniki na 2 porcje:

  • 8 łyżek żółtej soczewicy,
  • 2 szklanki świeżego szpinaku,
  • 1 łyżka posiekanej cebuli,
  • 1 większy pomidor,
  • 1 szklanka mleka kokosowego,
  • 250 ml wody,
  • 1 łyżka oleju kokosowego,
  • 1 łyżeczka tartego imbiru,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1/2 łyżeczki chilli,
  • 2 łyżeczki kuminu,
  • sól, pieprz.

Do podania:

  • 3 łyżki ugotowanej kaszy bulgur,

Przygotowanie:

1. W garnku z głębokim dnem rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy wszystkie przyprawy, imbir oraz cebule i podsmażamy 2 minuty.

2. Do garnka dodajemy wcześniej przepłukaną na sitku soczewice, wlewamy wodę i gotujemy 10 minut.

3. Następnie dodajemy pomidor pokrojony w kostkę, szpinak oraz mleko kokosowe. Gotujemy kolejne 5 minut.

4. Gotowy dal przekładamy na talerz i podajemy z kaszą bulgur.

Smacznego!

Wskazówka: dal spokojnie może stać kilka dni w lodówce, więc możemy podwoić liczbę składników i zamiast na jeden obiad, to mieć dal na dwa dni.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *