KOPYTKA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z SOSEM PIECZARKOWYM

KOPYTKA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z SOSEM PIECZARKOWYM

Chociaż tradycjonalistką w kuchni nie jestem i często eksperymentuję. To jednak wszystkie mączne smakołyki, w postaci pierogów, klusek i kopytek uwielbiam. Super smakują na słodko ze świeżymy owocami, do których latem mamy łatwy dostęp. Moja dzisiejsza wersja jest na słono. Dużą robotę, tutaj zrobiła śmietana kokosowa, która nadała idealną kremową konsystencję sosu. Kopytka znikły, zanim się zorientowałam- czyli dobry znak. Bardzo dużo przyjemności mi sprawia, kiedy widzę, że domownicy chętnie zjadają moje dania i czasem o mnie zapominają, żeby się podzielić. Kopytka z gotowanych ziemniaków z sosem pieczarkowym, to super pomysł na obiad lub treściwą kolację.

KOPYTKA Z GOTOWANYCH ZIEMNIAKÓW Z SOSEM PIECZARKOWYM

Składniki na 2 porcje:

Na kopytka:

  • 1kg ziemniaków,

  • 200g mąki pszennej,

  • sól.

Na sos:

  • 10 dużych pieczarek,

  • 1/2 cebuli,

  • ząbek czosnku,

  • 1/2 opakowania śmietany kokosowej,

  • 1 łyżka oliwy z oliwek,

  • natka pietruszki,

  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej,

  • sól, pieprz.

Przygotowanie:

1. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie, następnie jeszcze gorące przeciskamy przez praskę i studzimy.

2. Gdy ziemniaki ostygną, dodajemy mąkę, sól i zagniatamy dłońmi.

3. Ciasto dzielimy na 4 części, z każdej formujemy rulonik i za pomocą noża wykrawamy kopytka.

4. Kopytka gotujemy w osolonej wodzie.

5. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy. Pieczarki kroimy w plastry i dorzucamy do cebuli, posypujemy solą oraz pieprzem i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.

6. W misce mieszamy śmietanę z gałką muszkatołową i dodajemy na patelnie. Smażymy jeszcze 5 minut.

7. Do gotowego sosu wrzucamy ugotowane kopytka i razem chwilę smażymy.

8. Kopytka z sosem pieczarkowym przekładamy na talerz, posypujemy posiekaną natką pietruszki i zajadamy.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *