KOTLECIKI Z HUMMUSEM I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Weekend majowy jak się postaramy, to może potrwać 5 dni. I ten czas warto odpowiednio wykorzystać na odpoczynek, czas z przyjaciółmi i oczywiście z pysznym jedzeniem. A jak jedzenie, to nas możecie zawsze liczyć. Proponujemy przygotować bardzo ciekawy i jednocześnie smaczny pomysł na obiad z wykorzystaniem szparagów.
KOTLECIKI Z HUMMUSEM I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI
Składniki:
- 2 szklanki ciecierzycy z puszki,
- 1 szklanka białej fasoli z puszki,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/3 cebuli,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 10 zielonych szparagów,
- 2 łyżeczki tahini,
- 1 czerwona papryka,
- 2 zielone ogórki,
- 6 łyżek jogurtu sojowego,
- 3 łyżki soku z cytryny.
Przyprawy:
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka kuminu,
- 1 łyżeczka kolendry,
- 6 listków świeżej mięty,
- pieprz,
- sól.
Przygotowanie:
1. Ciecierzycę oraz fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
2. Ciecierzycę dzielimy na dwie nierówne części i mniejszą mieszamy z fasolą, a większą odkładamy.
3. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do strączków, dodajemy posiekaną cebulę, ostrą i słodką paprykę, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz, sól i blendujemy.
4. Z masy formujemy kotleciki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
5. Ciecierzycę łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, kuminem, 1 łyżką oleju, kolendrą, tahini, pieprzem oraz solą i miksujemy na gładką pastę.
6. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą, posypujemy solą i mieszamy.
7. Jogurt mieszkamy z sokiem z cytryny, solą oraz drobno posiekaną miętą.
8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tam drobno posiekany czosnek, wlewamy sos sojowy i smażymy. Usmażony ściągamy na patelni.
9. Na patelni po czosnku smażymy umyte i pozbawione twardych końców szparagi z dodatkiem soli do miękkości.
10. Na talerzu układamy na środku hummus, na nim usmażony czosnek, kotleciki, sałatkę z papryki i ogórka, sos miętowy, szparagi i dekorujemy rukolą.
Smacznego!