KOTLECIKI Z HUMMUSEM I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

KOTLECIKI Z HUMMUSEM I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Weekend majowy jak się postaramy, to może potrwać 5 dni. I ten czas warto odpowiednio wykorzystać na odpoczynek, czas z przyjaciółmi i oczywiście z pysznym jedzeniem. A jak jedzenie, to nas możecie zawsze liczyć. Proponujemy przygotować bardzo ciekawy i jednocześnie smaczny pomysł na obiad z wykorzystaniem szparagów.

KOTLECIKI Z HUMMUSEM I GRILLOWANYMI SZPARAGAMI

Składniki:

  • 2 szklanki ciecierzycy z puszki,
  • 1 szklanka białej fasoli z puszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/3 cebuli,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 10 zielonych szparagów,
  • 2 łyżeczki tahini,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2 zielone ogórki,
  • 6 łyżek jogurtu sojowego,
  • 3 łyżki soku z cytryny.

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 2 łyżeczki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka kolendry,
  • 6 listków świeżej mięty,
  • pieprz,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Ciecierzycę oraz fasolę odcedzamy i przelewamy zimną wodą.

2. Ciecierzycę dzielimy na dwie nierówne części i mniejszą mieszamy z fasolą, a większą odkładamy.

3. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę do strączków, dodajemy posiekaną cebulę, ostrą i słodką paprykę, łyżeczkę sosu sojowego, pieprz, sól i blendujemy.

4. Z masy formujemy kotleciki i pieczemy 15 minut w 180 stopniach.

5. Ciecierzycę łączymy z 2 łyżkami soku z cytryny, kuminem, 1 łyżką oleju, kolendrą, tahini, pieprzem oraz solą i miksujemy na gładką pastę.

6. Paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę, łączymy ze sobą, posypujemy solą i mieszamy.

7. Jogurt mieszkamy z sokiem z cytryny, solą oraz drobno posiekaną miętą.

8. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy tam drobno posiekany czosnek, wlewamy sos sojowy i smażymy. Usmażony ściągamy na patelni.

9. Na patelni po czosnku smażymy umyte i pozbawione twardych końców szparagi z dodatkiem soli do miękkości.

10. Na talerzu układamy na środku hummus, na nim usmażony czosnek, kotleciki, sałatkę z papryki i ogórka, sos miętowy, szparagi i dekorujemy rukolą.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *