KOTLETY BEZJAJECZNE Z PIECZAREK Z MIZERIĄ
Odwiedzając warzywniak możemy obecnie znaleźć pyszne dary jesieni. Zaczynają od śliwek i jabłek, po dynię i grzyby takie jak kurki lub pieczarki. To właśnie te grzyby należą do najpopularniejszych odmian w Polsce i bardzo często po nie sięgamy. Grzyby są źródłem składników odżywczych, a pieczarki mają sporo błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit. Mam dla Was przepis na przepyszne kotlety bezjajeczne z pieczarkami i mizerią.
KOTLETY BEZJAJECZNE Z PIECZAREK Z MIZERIĄ
Składniki:
- 5 pieczarek
- 1 ząbek czosnku,
- ½ naturalnego tofu,
- 1 łyżka oleju rzepakowego,
- 1 łyżka mąki z ciecierzycy,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 2 łyżki płatków owsianych,
- 2 ogórki zielone,
- 1 łyżeczka świeżego kopru,
- 2 łyżki jogurtu kokosowego,
- 1 łyżeczka soku z cytryny,
- 1 łyżeczka czarnej soli,
- pieprz, zwykła sól.
Przygotowanie:
1. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli.
2. Tofu i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.
3. Dodajemy usmażone pieczarki, mąkę z ciecierzycy, czarną sól, pieprz, płatki drożdżowe mieszamy, a następnie formujemy kotlety.
4. Przygotowane kotlety obtaczamy z płatkach owsianych i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.
5. Ogórki kroimy w plastry, dodajemy jogurt, sok z cytryny, koper oraz pieprz i sól. Mieszamy.
6. Na talerzu układamy kotlety i podajemy je z mizerią.
Smacznego!