KOTLETY BEZJAJECZNE Z PIECZAREK Z MIZERIĄ

KOTLETY BEZJAJECZNE Z PIECZAREK Z MIZERIĄ

Odwiedzając warzywniak możemy obecnie znaleźć pyszne dary jesieni. Zaczynają od śliwek i jabłek, po dynię i grzyby takie jak kurki lub pieczarki. To właśnie te grzyby należą do najpopularniejszych odmian w Polsce i bardzo często po nie sięgamy. Grzyby są źródłem składników odżywczych, a pieczarki mają sporo błonnik, który pozytywnie wpływa na pracę naszych jelit. Mam dla Was przepis na przepyszne kotlety bezjajeczne z pieczarkami i mizerią.

KOTLETY BEZJAJECZNE Z PIECZAREK Z MIZERIĄ

Składniki:

  • 5 pieczarek
  • 1 ząbek czosnku,
  • ½ naturalnego tofu,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 łyżka mąki z ciecierzycy,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 2 łyżki płatków owsianych,
  • 2 ogórki zielone,
  • 1 łyżeczka świeżego kopru,
  • 2 łyżki jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka czarnej soli,
  • pieprz, zwykła sól.

Przygotowanie:

1. Pieczarki kroimy w plastry i smażymy na rozgrzanym oleju z dodatkiem soli.

2. Tofu i czosnek ścieramy na tarce o drobnych oczkach do miski.

3. Dodajemy usmażone pieczarki, mąkę z ciecierzycy, czarną sól, pieprz, płatki drożdżowe mieszamy, a następnie formujemy kotlety.

4. Przygotowane kotlety obtaczamy z płatkach owsianych i pieczemy 20 minut w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni.

5. Ogórki kroimy w plastry, dodajemy jogurt, sok z cytryny, koper oraz pieprz i sól. Mieszamy.

6. Na talerzu układamy kotlety i podajemy je z mizerią.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *