KOTLETY MIELONE Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

KOTLETY MIELONE Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Czy ja tęsknie za tradycyjnym mielony lub schabowym? Hmmm…..dobre pytanie. I w sumie dość często je słyszę. Zwłaszcza, gdy wracam do rodzinnego domu. Jeśli się nad nim zastanowię, to odpowiedź przychodzi sama. W ogóle NIE! Większą pokusą był dla mnie nabiał. Domowy sernik patrzył na mnie wielkimi oczami lub pizza w ulubionej restauracji z pyszną mozzarellą. Ale odkąd odkryłam zamienniki serów, a sernik przygotowałam z tofu. To moja tęsknota jest na ujemnym poziomie. Dlatego dzisiaj na ruszt wskoczył domowy

KOTLETY MIELONE Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI

Składniki:

  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
  • pieprz, sól.

Dodatki:

  • 2 łyżki ugotowanych ziemniaków,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka wegańskiego majonezu,
  • 1 łyżeczka chrzanu,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy i formujemy kotlety.

2. Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.

3. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez, chrzan oraz sól i mieszamy.

4. Usmażone kotlety podajemy z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *