KOTLETY MIELONE Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI
Czy ja tęsknie za tradycyjnym mielony lub schabowym? Hmmm…..dobre pytanie. I w sumie dość często je słyszę. Zwłaszcza, gdy wracam do rodzinnego domu. Jeśli się nad nim zastanowię, to odpowiedź przychodzi sama. W ogóle NIE! Większą pokusą był dla mnie nabiał. Domowy sernik patrzył na mnie wielkimi oczami lub pizza w ulubionej restauracji z pyszną mozzarellą. Ale odkąd odkryłam zamienniki serów, a sernik przygotowałam z tofu. To moja tęsknota jest na ujemnym poziomie. Dlatego dzisiaj na ruszt wskoczył domowy
KOTLETY MIELONE Z SURÓWKĄ Z MARCHEWKI
Składniki:
- 1 kostka wędzonego tofu,
- 1 łyżka drobno posiekanej cebuli,
- 1 łyżeczka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- 1 łyżka bułki tartej + do obtoczenia,
- 2 łyżki oleju rzepakowego do smażenia,
- pieprz, sól.
Dodatki:
- 2 łyżki ugotowanych ziemniaków,
- 1 marchew,
- 1 łyżka wegańskiego majonezu,
- 1 łyżeczka chrzanu,
- sól.
Przygotowanie:
1. Tofu rozgniatamy widelcem, dodajemy bułkę tartą oraz przyprawy i formujemy kotlety.
2. Gotowe kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
3. Marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy majonez, chrzan oraz sól i mieszamy.
4. Usmażone kotlety podajemy z puree z ziemniaków i surówką z marchewki.
Smacznego!