KOTLETY Z SOCZEWICY Z PUREE Z KALAFIORA
W każdym domu bez wyjątku częściej lub rzadziej, przygotowuje się tradycyjne puree ziemniaczane, które jest dopełnieniem obiadu. Ja osobiście jakoś specjalnie za ziemniakami nie przepadam, dlatego stwierdziłam, że zrobię ale z kalafiora. Konsystencja podoba, a w smaku zdecydowanie lepsze niż to ziemniaczane.
KOTLETY Z SOCZEWICY Z PUREE Z KALAFIORA
Składniki:
- 1 szklanka kaszy jaglanej,
- 1 szklanka czerwonej soczewicy,
- 1 mała cebula,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 główka kalafiora,
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.
2. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
3. Ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, posiekaną cebulę oraz czosnek i przyprawy umieszczamy w garnku i rozdrabniamy za pomocą blendera.
4. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 200 stopni.
5. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie.
6. Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i dodajemy do ugotowanego kalafiora, dodajemy płatki drożdżowe i za pomocą blendera, robimy puree.
7. Kotlety podajemy z puree z kalafiora i ogórkiem konserwowym.
Smacznego!