KOTLETY Z SOCZEWICY Z PUREE Z KALAFIORA

KOTLETY Z SOCZEWICY Z PUREE Z KALAFIORA

W każdym domu bez wyjątku częściej lub rzadziej, przygotowuje się tradycyjne puree ziemniaczane, które jest dopełnieniem obiadu. Ja osobiście jakoś specjalnie za ziemniakami nie przepadam, dlatego stwierdziłam, że zrobię ale z kalafiora. Konsystencja podoba, a w smaku zdecydowanie lepsze niż to ziemniaczane.

KOTLETY Z SOCZEWICY Z PUREE Z KALAFIORA

Składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej,
  • 1 szklanka czerwonej soczewicy,
  • 1 mała cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 główka kalafiora,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie),
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • 1 łyżka słodkiej papryki,
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, następnie zalewamy dwiema szklankami wody, dodajemy sól i gotujemy 10 minut.

2. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

3. Ugotowaną soczewicę, kaszę jaglaną, posiekaną cebulę oraz czosnek i przyprawy umieszczamy w garnku i rozdrabniamy za pomocą blendera.

4. Z powstałej masy formujemy kotlety i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut, w temperaturze 200 stopni.

5. Kalafiora gotujemy w osolonej wodzie.

6. Na oleju podsmażamy drobno posiekany czosnek i dodajemy do ugotowanego kalafiora, dodajemy płatki drożdżowe i za pomocą blendera, robimy puree.

7. Kotlety podajemy z puree z kalafiora i ogórkiem konserwowym.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *