LASAGNE Z CUKINII I WEGAŃSKIM BESZAMELEM 

LASAGNE Z CUKINII I WEGAŃSKIM BESZAMELEM 

Zawsze myślałam, że lasagne to skomplikowane danie, które przygotowuję się przez kilka godzin.  Podstawą dania są dwa główne sosy, które trzeba przygotować osobno, dodatkowo ugotować makaron a później wszystko jeszcze razem zapiec- brzmi jak danie kilkugodzinne. Jednak aż tak źle to nie wygląda, co prawda sosy są niezbędnym składnikiem tradycyjnego dania kuchni włoskiej, ale gotowanie makaronu odpada. Ja w swojej wersji, lasagne lekko odchudziłam, bo tradycyjny makaron zamieniłam na makaron, ale zrobiony z cukinii. Według mnie taka wersja jest delikatniejsza a zarazem szybsza w przygotowaniu plus jak wiadomo lekko odbiega od tradycji- co dla mnie jest zawsze priorytetem w moich daniach.

LASAGNE Z CUKINII I WEGAŃSKIM BESZAMELEM

Składniki na 4 porcje:

  • 1 kostka naturalnego tofu,
  • 1 kostka wędzonego tofu,
  • 1 duża cukinia,
  • 1 starta marchewka,
  • 1/2 cebuli,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 puszka pomidorów,
  •  2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki,
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1/2 łyżeczki tymianku,
  • sól, pieprz.

Składniki na beszamel:

  • 1 szklanka mleka sojowego,
  • 2 łyżki masła roślinnego,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • sól, pieprz.
Przygotowanie:  

1. Tofu naturalne oraz wędzone rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy paprykę słodką, wędzoną, sos sojowy oraz pieprz i marynujemy 20 minut.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, dodajemy tymianek i podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i smażymy około 5 minut. Do posmażonych warzyw dodajemy tofu i dalej smażymy. Wlewamy pomidory zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy 20 minut.

3. W między czasie za pomocą obieraczki lub ostrego noża, cukinię kroimy na bardzo cienkie plastry – tak by wyglądały jak plastry makaronu i posypujemy solą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

4. Do garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, dodajemy mąkę oraz przyprawy i energicznie mieszamy, następnie wlewamy powolnym strumieniem mleko nadal energicznie mieszamy, aż do momentu uzyskania gęstej konsystencji.

5. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem roślinnym, układamy pierwszą warstwę cukinii, na cukinie przekładamy sos pomidorowy, na to beszamel, kolejną warstwę cukinii a na nią beszamel. Dekorujemy plastrami świeżych pomidorów. Pieczemy 20 minut.

6. Gotową lasagne z cukinii i wegańskim beszamelem przekładamy na talerz i zajadamy.

Smacznego!

Porada: przygotowując beszamel ważne jest, aby mąka się nie przypaliła. Jeśli jednak coś takie się wydarzy, należy przygotowanie sosu rozpocząć od początku- w przeciwnym razie sos wyjdzie gorzki i niesmaczny.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *