MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI

MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI

Makaron to produkt, który w 90% składa się z wody, a pozostała część to bulwa rośliny konjac. Makaron wywodzi się z Indochin, a obecnie jest coraz bardziej popularny w Polsce. Nie ma tak na prawdę żadnego smaku. W sumie podobnie jak makaron ryżowy, ale w połączeniu z ciekawymi dodatkami i sosem, tworzy świetne danie.

MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu konjac,
  • 4 garście szpinaku,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 7 boczniaków,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • pieprz, sól.

Sos:

  • 1 śmietana roślinna 15%,
  • 1 łyżka octu jabłkowego,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone w paski boczniaki oraz w pół plastry cukinię. Smażymy z dodatkiem sosu sojowego.

2. Do usmażonych boczniaków dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy.

3. Składniki na sos mieszamy.

4. Na patelnie wrzucamy odcedzony i przepłukany wodą makaron, wlewamy sos i razem smażymy przez 5 minut.

5. Makaron podajemy gorący, możemy posypać płatkami drożdżowymi.

Smacznego!

AK


2 thoughts on “MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *