MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI
Makaron to produkt, który w 90% składa się z wody, a pozostała część to bulwa rośliny konjac. Makaron wywodzi się z Indochin, a obecnie jest coraz bardziej popularny w Polsce. Nie ma tak na prawdę żadnego smaku. W sumie podobnie jak makaron ryżowy, ale w połączeniu z ciekawymi dodatkami i sosem, tworzy świetne danie.
MAKARON KONJAC Z BOCZNIAKAMI
Składniki:
- 1 opakowanie makaronu konjac,
- 4 garście szpinaku,
- 1/2 cukinii,
- 1 ząbek czosnku,
- 7 boczniaków,
- 1 łyżka sosu sojowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- pieprz, sól.
Sos:
- 1 śmietana roślinna 15%,
- 1 łyżka octu jabłkowego,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojone w paski boczniaki oraz w pół plastry cukinię. Smażymy z dodatkiem sosu sojowego.
2. Do usmażonych boczniaków dodajemy szpinak oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy.
3. Składniki na sos mieszamy.
4. Na patelnie wrzucamy odcedzony i przepłukany wodą makaron, wlewamy sos i razem smażymy przez 5 minut.
5. Makaron podajemy gorący, możemy posypać płatkami drożdżowymi.
Smacznego!
Onet kopiuje Ci bloga 1:1?
Raczej logo strony pod tytułem i link na końcu to nie jest OK.
Dzięki Krystian za czujność. 🙂 Na Onet mam swoje konto i tam pojawiają się moje przepisy, wrzucone osobiście przeze mnie. Pozdrawiam!