MAKARON ORZO W DELIKATNYM SOSIE

Jesteśmy społeczeństwem, które uwielbia włoską kuchnię. I dlatego obecnie stale powstają restauracje właśnie z taką kuchnią. A co powiecie na to, żebyście taki włoski klimat stworzyli w domu? Z tym przepisem to się uda! Zapraszam po przepis na makaron w delikatnym sosie i smażonym tofu.
MAKARON ORZO W DELIKATNYM SOSIE
Składniki:
- 1 szklanka makaronu orzo,
- 1 marchewka,
- 1 nieduża cukinia,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 łyżki jogurtu sojowego,
- 1 łyżka słodkiej papryki,
- 1 łyżeczka ostrej papryki,
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 naturalne tofu,
- 10 suszonych pomidorów,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka oleju z suszonych pomidorów,
- garść rukoli,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Marchewkę obieramy i kroimy w półplastry, cukinię również tak kroimy, a czosnek drobno siekamy.
2. Słodką paprykę, ostrą, sos sojowy i 2 łyżki wody mieszamy w miseczce do uzyskania konsystencji pasty.
3. W garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy czosnek, następnie dodajemy warzywa i chwilę smażymy.
4. Po tym czasie wsypujemy makaron, dodajemy pastę z papryk, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy przyprawy i gotujemy 15 minut, co jakiś czas mieszając.
5. Tofu kroimy w plastry, a suszone pomidory w paski. Na osobną patelnię wlewamy olej po pomidorach, układamy tofu, a obok suszone pomidory i smażymy po 4 minuty, każdą ze stron tofu. Pilnujemy, aby pomidory się nie przypaliły.
6. Do garnka z makaronem dodajemy rukolę oraz jogurt i ściągamy z ognia.
7. Na talerz wykładamy kremowy makaron, układamy tofu i dekorujemy podsmażonymi pomidorami.
Smacznego!

