MAKARON W LEKKI SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM
Lato już za pasem. A to oznaka częstszych odwiedzin siłowni, liczenia kalorii oraz fit posiłków. Przychodzimy z pomocą i podrzucamy przepis na obiad z wykorzystaniem pełnoziarnistego makaronu, który jest zdecydowanie lepszym wyborem niż makaron z jasnej mąki. Do tego bogate w białko tofu, a dopełnieniem smaku jest delikatny sos na bazie pomidorów i cukinii. Z podanych składników wychodzą 3 porcję, a każda z nich ma zaledwie 400kcal.
MAKARON W LEKKI SOSIE POMIDOROWO-CUKINIOWYM
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti pełnoziarnistego,
- 1 cukinia,
- 1 naturalne tofu,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 puszka pokrojonych pomidorów,
- 1 łyżki ciemnego sosu sojowego,
- 1 łyżka przyprawy do kurczaka,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie.
2. Tofu kroimy w kostkę i umieszczamy w miseczce. Sos sojowy łączymy z przyprawą do kurczaka oraz 2 łyżkami wody i wlewamy do tofu. Odstawiamy na 15 minut.
3. Cukinię ścieramy na tarcie o grubych oczkach. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cukinię oraz tofu i smażmy 10 minut.
4. Na patelnie dodajemy pokrojone pomidory z puszki i smażymy kolejne 10 minut.
5. Do sosu dodajemy makaron oraz sól i pieprz. Mieszamy. Podajemy z odrobiną świeżej lub suszonej bazylii.
Smacznego!