MAKARON W SOSIE SŁODKO-SŁONYM

MAKARON W SOSIE SŁODKO-SŁONYM

W okresie wakacyjnym bardzo często wyjeżdżamy na urlop, aby poznać nowe miejsca, kulturę czy spróbować dań z innej kuchni. Pojawiają się kraje, które często są poza naszym zasięgiem, ale poznajemy ich kuchnie dzięki jedzeniu w restauracji lub temu przygotowanemu w domowym zaciszu. Mam dla Was mała podróż od Azji w naszej wersji.

MAKARON W SOSIE SŁODKO-SŁONYM

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
  • 1 marchewka,
  • 1/2 cukinii,
  • kawałek białej części pora,
  • 1/2 papryki,
  • ząbek czosnku,
  • 1 wędzone tofu,
  • 2 łyżki oleju sezamowego.

Na sos:

  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżka ksylitolu,
  • 1 łyżka soku z cytryn,
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru,
  • 1 łyżeczka pasy miso,
  • odrobina chilli.

Przygotowanie:

1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.

2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

3. Marchewkę, cukinię i por kroimy w słupki, a paprykę w kostkę.

4. W patelni o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz warzywa i smażymy do miękkości.

5. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie, smażymy dalej.

6. Do warzyw wrzucamy ugotowany makarony oraz wlewamy sos i wszystko razem chwile podgrzewamy, mieszając.

7. Makaron przekładamy na talerz, posypujemy (opcjonalnie) prażoną cebulką.

    Smacznego!



    Dodaj komentarz

    Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *