MAKARON W SOSIE SŁODKO-SŁONYM
W okresie wakacyjnym bardzo często wyjeżdżamy na urlop, aby poznać nowe miejsca, kulturę czy spróbować dań z innej kuchni. Pojawiają się kraje, które często są poza naszym zasięgiem, ale poznajemy ich kuchnie dzięki jedzeniu w restauracji lub temu przygotowanemu w domowym zaciszu. Mam dla Was mała podróż od Azji w naszej wersji.
MAKARON W SOSIE SŁODKO-SŁONYM
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu ryżowego,
- 1 marchewka,
- 1/2 cukinii,
- kawałek białej części pora,
- 1/2 papryki,
- ząbek czosnku,
- 1 wędzone tofu,
- 2 łyżki oleju sezamowego.
Na sos:
- 3 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżka ksylitolu,
- 1 łyżka soku z cytryn,
- 1/2 łyżeczki startego imbiru,
- 1 łyżeczka pasy miso,
- odrobina chilli.
Przygotowanie:
1. Składniki na sos mieszamy i odstawiamy.
2. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
3. Marchewkę, cukinię i por kroimy w słupki, a paprykę w kostkę.
4. W patelni o głębokim dnie rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz warzywa i smażymy do miękkości.
5. Tofu kroimy w kostkę i dodajemy na patelnie, smażymy dalej.
6. Do warzyw wrzucamy ugotowany makarony oraz wlewamy sos i wszystko razem chwile podgrzewamy, mieszając.
7. Makaron przekładamy na talerz, posypujemy (opcjonalnie) prażoną cebulką.
Smacznego!