MAKARON W STYLU AZJATYCKIM Z CIECIERZYCĄ 

MAKARON W STYLU AZJATYCKIM Z CIECIERZYCĄ 
Dzisiejsze danie to Azja w Polskim wydaniu. Chociaż dominował smak oleju sezamowego i sosu sojowego, to jednak boczniaki zrobiły dużą robotę. Boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów rosnących w naszych lasach na pniach drzew liściastych, szczęściarzom może udać się je spotkać również w parku lub w ogrodzie. Idealne dla sportowców, ponieważ posiadają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Do tego ciecierzyca, która jest skarbnicą białka oraz błonnika zbawiennego dla naszego organizmu. Kolejny akcent tego dania to natka pietruszki, w Azji pewnie pojawiłaby się kolendra, jednak ja postawiłam na natkę, w końcu to Azja w Polsce, więc korzystamy z naszych produktów.

MAKARON W STYLU AZJATYCKIM Z CIECIERZYCĄ 

Składniki na 1 porcję:

  • 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy,
  • 5 boczniaków,
  • 50g makaronu mung,
  • 1/2 cukinii,
  • 1 marchewka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oleju sezamowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżka natki pietruszki,
  • 1 łyżka orzechów ziemnych,
  • sól, pieprz.

Składniki na sos:

  • 2 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 1 łyżka tartego imbiru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 1/3 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie: 

1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.

2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce i mieszamy ze sobą.

3. W między czasie na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy boczniaki pokrojone w większe paski i smażymy 5 minut, po tym dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili i smażymy 3 minuty. Do usmażonych boczników dodajemy ciecierzycę oraz sól i pieprz, podsmażamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane boczniaki z ciecierzycą ściągamy z ognia.

4. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Za pomocą obieraczki do warzyw z marchewki i cukinii robimy makaron. Warzywny makaron wrzucamy na patelnie i podsmażamy przez 5 minut, następnie dodajemy ugotowany makaron z fasoli i wszystko zalewamy sosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.

5. Na talerz przekładamy gotowy makaron z sosem, następnie wcześniej przygotowane boczniaki, wszystko posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i orzechami ziemnymi.

Smacznego!

Wskazówka: makaron z fasoli mung dostaniemy w każdym większym supermarkecie, możemy go również zastąpić zwykłym makaronem ryżowym.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *