MAKARON W STYLU AZJATYCKIM Z CIECIERZYCĄ

Dzisiejsze danie to Azja w Polskim wydaniu. Chociaż dominował smak oleju sezamowego i sosu sojowego, to jednak boczniaki zrobiły dużą robotę. Boczniaki to jedne z najzdrowszych grzybów rosnących w naszych lasach na pniach drzew liściastych, szczęściarzom może udać się je spotkać również w parku lub w ogrodzie. Idealne dla sportowców, ponieważ posiadają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka i witamin z grupy B. Do tego ciecierzyca, która jest skarbnicą białka oraz błonnika zbawiennego dla naszego organizmu. Kolejny akcent tego dania to natka pietruszki, w Azji pewnie pojawiłaby się kolendra, jednak ja postawiłam na natkę, w końcu to Azja w Polsce, więc korzystamy z naszych produktów.

MAKARON W STYLU AZJATYCKIM Z CIECIERZYCĄ
Składniki na 1 porcję:
- 5 łyżek ugotowanej ciecierzycy,
- 5 boczniaków,
- 50g makaronu mung,
- 1/2 cukinii,
- 1 marchewka,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oleju sezamowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1/2 papryczki chili,
- 1 łyżka natki pietruszki,
- 1 łyżka orzechów ziemnych,
- sól, pieprz.
Składniki na sos:
- 2 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka miodu,
- 1 łyżka tartego imbiru,
- 2 łyżki soku z cytryny,
- 1/3 łyżeczki cynamonu.

Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w miseczce i mieszamy ze sobą.
3. W między czasie na patelnie wlewamy oliwę z oliwek, następnie dodajemy boczniaki pokrojone w większe paski i smażymy 5 minut, po tym dodajemy drobno posiekany czosnek oraz papryczkę chili i smażymy 3 minuty. Do usmażonych boczników dodajemy ciecierzycę oraz sól i pieprz, podsmażamy kolejne 5 minut. Tak przygotowane boczniaki z ciecierzycą ściągamy z ognia.
4. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy przez 2 minuty. Za pomocą obieraczki do warzyw z marchewki i cukinii robimy makaron. Warzywny makaron wrzucamy na patelnie i podsmażamy przez 5 minut, następnie dodajemy ugotowany makaron z fasoli i wszystko zalewamy sosem, mieszamy i podsmażamy jeszcze przez 3 minuty.
5. Na talerz przekładamy gotowy makaron z sosem, następnie wcześniej przygotowane boczniaki, wszystko posypujemy drobno posiekaną natką pietruszki i orzechami ziemnymi.
Smacznego!

Wskazówka: makaron z fasoli mung dostaniemy w każdym większym supermarkecie, możemy go również zastąpić zwykłym makaronem ryżowym.