MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM
Chociaż żyjemy w Polsce, to zwolenników włoskiej kuchni tutaj nie brakuje. Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na pizze, risotto lub makaron, które są bardzo popularne we Włoszech. Dlatego dzisiaj zabieram Was na podróż kulinarną po Włoszech, ale w pysznej wegańskiej wersji. Do przygotowania tego dania użyłam wegańskiej śmietany oraz zrobiłam wege mięso, które przed dodaniem do sosu upiekłam w piekarniku.
MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 5 garści świeżego szpinaku,
- 1 ząbek czosnku,
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
- 1 śmietana roślinna 15%,
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1 łyżeczka octu winnego,
- pieprz, sól.
Wegańskie mięso:
- 1 naturalne tofu,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 4 łyżki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
- 1 łyżeczka suszonego oregano,
- 1 łyżeczka suszonego tymianku.
Przygotowanie:
1. Wszystkie składniki na wegańskie mięso oprócz tofu mieszamy w miseczce.
2. Tofu kruszymy w dłoniach i wlewamy do niego marynatę, odstawiamy na 20 minut do lodówki.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim tofu i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.
4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.
5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i dodajemy na patelnię.
6. Do makaronu dodajemy wegańskie mięso oraz wlewamy śmietanę wymieszaną z gałką oraz octem. Smażymy wspólnie 5 minut. Podajemy na ciepło.
Smacznego!