MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

Chociaż żyjemy w Polsce, to zwolenników włoskiej kuchni tutaj nie brakuje. Każdy z nas co jakiś czas ma ochotę na pizze, risotto lub makaron, które są bardzo popularne we Włoszech. Dlatego dzisiaj zabieram Was na podróż kulinarną po Włoszech, ale w pysznej wegańskiej wersji. Do przygotowania tego dania użyłam wegańskiej śmietany oraz zrobiłam wege mięso, które przed dodaniem do sosu upiekłam w piekarniku.

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ŚMIETANOWYM

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
  • 5 garści świeżego szpinaku,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego,
  • 1 śmietana roślinna 15%,
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej,
  • 1 łyżeczka octu winnego,
  • pieprz, sól.

Wegańskie mięso:

  • 1 naturalne tofu,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 4 łyżki sosu sojowego,
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku.

Przygotowanie:

1. Wszystkie składniki na wegańskie mięso oprócz tofu mieszamy w miseczce.

2. Tofu kruszymy w dłoniach i wlewamy do niego marynatę, odstawiamy na 20 minut do lodówki.

3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, umieszczamy na nim tofu i pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni.

4. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i smażymy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz.

5. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości i dodajemy na patelnię.

6. Do makaronu dodajemy wegańskie mięso oraz wlewamy śmietanę wymieszaną z gałką oraz octem. Smażymy wspólnie 5 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *