MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ZE SZPARAGAMI

MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ZE SZPARAGAMI

Sezon na szparagi rozpoczęty. Te pyszne i do tego bogate w wartości odżywcze warzywo możemy znaleźć w warzywniaku w kolorze zielonym lub białym. Polecamy przygotować nasza makaron w wegańskim sosie śmietanowym i oczywiście szparagami, dopóki są obecnie dostępne. A pamiętajmy, że sezon jest krótki i trwa maksymalnie dwa miesiące.

Makaron w sosie wegańskim ze szparagami

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
  • 1 pęczek zielonych szparag,
  • 2 szklanki mini pieczarek,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 szklanki śmietany owsianej,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 łyżka posiekanego koperku,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych części, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.

2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek.

3. Dodajemy warzywa, posypujemy solą i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem 15 minut.

4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przekładamy na patelnie.

5. Śmietanę łączymy z suszonym koperkiem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i mieszamy. Wlewamy na patelnie, mieszkamy i podgrzewamy razem 5 minut.

6. Gotowy makaron przekładamy na talerz i podjemy na ciepło.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *