MAKARON W WEGAŃSKIM SOSIE ZE SZPARAGAMI
Sezon na szparagi rozpoczęty. Te pyszne i do tego bogate w wartości odżywcze warzywo możemy znaleźć w warzywniaku w kolorze zielonym lub białym. Polecamy przygotować nasza makaron w wegańskim sosie śmietanowym i oczywiście szparagami, dopóki są obecnie dostępne. A pamiętajmy, że sezon jest krótki i trwa maksymalnie dwa miesiące.
Makaron w sosie wegańskim ze szparagami
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 1 pęczek zielonych szparag,
- 2 szklanki mini pieczarek,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 2 szklanki śmietany owsianej,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 1 łyżka posiekanego koperku,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Szparagi myjemy i pozbywamy się twardych części, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki.
2. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek.
3. Dodajemy warzywa, posypujemy solą i smażymy na niewielkim ogniu pod przykryciem 15 minut.
4. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, a następnie przekładamy na patelnie.
5. Śmietanę łączymy z suszonym koperkiem, sokiem z cytryny, pieprzem, solą i mieszamy. Wlewamy na patelnie, mieszkamy i podgrzewamy razem 5 minut.
6. Gotowy makaron przekładamy na talerz i podjemy na ciepło.
Smacznego!