MAKARON Z CZERWONYM PESTO I NATKĄ PIETRUSZKI

MAKARON Z CZERWONYM PESTO I NATKĄ PIETRUSZKI

Uwielbiam kuchnie włoską i moglibyście się zdziwić, ale kuchnia włoska to nie tylko pizza… Chociaż jak wiadomo, każdy z nas ją bardzo lubi i na szczęście coraz to częściej pizza, w Polskich restauracjach, w końcu zaczyna przypominać, tą którą jedzą Włosi. Cienkie ciasto i bardzo mała ilość składników, ale za to dobrej jakości. Już to kiedyś mówiłam, ale się powtórzę- diabeł tkwi w prostocie. Dzisiaj przychodzę z propozycją szybkiego makaronu z czerwonym pesto, które pochodzi z Sycylii. Przygotowuje się je, na bazie suszonych pomidorów, orzechów najczęściej pinii oraz parmezanu, czosnku i oliwy z oliwek. Ja użyłam gotowe, które znalazłam w wersji wege- co czasami, jeśli chodzi o pesto, bywa nie lada wyzwaniem. Chociaż unikam kupowania takich gotowców, to jednak tą wersję znalazłam z super składem, a będąc na wakacjach, nie miała dostępu do mocnego blendera, w którym, mogłabym przygotować pesto samodzielnie. A jak wiadomo, wolałam spędzić więcej czasu na plaży, wygrzewając się na słońcu, niż grzać się ale w kuchnie. Makaron z czerwonym pesto i natką pietruszki, przygotowuje się bardzo szybko i tak na prawdę w jednym garnku.

MAKARON Z CZERWONYM PESTO I NATKĄ PIETRUSZKI

Składniki na 2 porcje:

  • 1/2 opakowania pełnoziarnistego makaronu w kształcie rurek,
  • 1 słoiczek czerwonego pesto (u mnie w wersji wege- z tofu),
  • 6 łyżek czerwonej fasoli konserwowej,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 łyżki drobno posiekanej cebuli czerwonej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości, następnie odcedzamy, ale nie przelewamy wodą.

2. W garnku w którym gotował się makaron, rozgrzewamy oliwę i wrzucamy drobno posiekany czosnek oraz cebulę i chwilę razem podsmażamy.

3. Do posmażonej cebuli z czosnkiem, dodajemy przepłukaną na sitku fasolę, makaron, pesto oraz sól i pieprz. Wszystko razem chwilę smażmy. Pod koniec smażenia dodajemy posiekaną natkę pietruszki i mieszamy.

4. Na talerz przekładamy gotowy makaron z czerwonym pesto i natką pietruszki i zajadamy.

Smacznego!

makaron z czerwonym pesto i natką pietruszki

Porada: makaronu nie przelewamy wodą, ponieważ przez taką czynność wypłukujemy skrobię, dzięki której sos idealnie przylega do makaronu.

Wskazówka: jeśli preferujemy ugotowane strączki niż te gotowe z puszki, kupione w sklepie. Przed gotowaniem, należy strączki (oprócz czerwonej soczewicy) namoczyć, aby pozbyć się kwasu fitynowego, który blokuje wchłanianie składników odżywczych, takich jak: cynk, żelazo i wapń.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *