MAKARON Z SOCZEWICY W SOSIE KOPERKOWY
Rośliny strączkowe najczęściej wybierane są przez wegan, jako główne źródło białka i substytut dla mięsa. Do tych najbardziej lubianych należy soczewica, zwłaszcza czerwona i zielona. Z soczewicy możecie przygotować kotlety, zupę, ciastka a obecnie w sklepie pojawił się również z niej makaron. Taki makaron sprawdzi się idealnie na danie główne z dodatkiem świeżych warzyw, delikatnego sosu na bazie jogurtu kokosowego i świeżego kopru.
MAKARON Z SOCZEWICY W SOSIE KOPERKOWYM
Składniki:
- 1 szklanka makaronu z soczewicy,
- 2 ząbki czosnku,
- 1/2 sztuki cukinii,
- 1 naturalne tofu,
- kilka pomidorów koktajlowych,
- 1 szklanka jogurtu kokosowego,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 2 łyżki posiekanego kopru,
- pieprz, sól.
Przygotowanie:
1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
2. Cukinie kroimy na cienkie plastry, a tofu w kostkę.
3. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy cukinię i tofu. Smażymy do miękkości.
4. Jogurt łączmy z sokiem z cytryny, koperkiem oraz pieprzem i solą.
5. Do warzyw dodajemy makaron oraz wlewamy sos i chwilę razem podgrzewamy.
6. Przekładamy na talerz i podajemy z pomidorkami.
Smacznego!