MAKARON Z SOCZEWICY W SOSIE KOPERKOWY

MAKARON Z SOCZEWICY W SOSIE KOPERKOWY

Rośliny strączkowe najczęściej wybierane są przez wegan, jako główne źródło białka i substytut dla mięsa. Do tych najbardziej lubianych należy soczewica, zwłaszcza czerwona i zielona. Z soczewicy możecie przygotować kotlety, zupę, ciastka a obecnie w sklepie pojawił się również z niej makaron. Taki makaron sprawdzi się idealnie na danie główne z dodatkiem świeżych warzyw, delikatnego sosu na bazie jogurtu kokosowego i świeżego kopru.

MAKARON Z SOCZEWICY W SOSIE KOPERKOWYM

Składniki:

  • 1 szklanka makaronu z soczewicy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 sztuki cukinii,
  • 1 naturalne tofu,
  • kilka pomidorów koktajlowych,
  • 1 szklanka jogurtu kokosowego,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka soku z cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego kopru,
  • pieprz, sól.

Przygotowanie:

1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.

2. Cukinie kroimy na cienkie plastry, a tofu w kostkę.

3. Na oliwie podsmażamy drobno posiekany czosnek, następnie dodajemy cukinię i tofu. Smażymy do miękkości.

4. Jogurt łączmy z sokiem z cytryny, koperkiem oraz pieprzem i solą.

5. Do warzyw dodajemy makaron oraz wlewamy sos i chwilę razem podgrzewamy.

6. Przekładamy na talerz i podajemy z pomidorkami.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *