MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM I FASOLĄ
Domowe sosy do makaronu nie muszą być zawsze pomidorowe albo śmietanowe. Warto testować nowe połączenia i sprawdzać, jakie nam najbardziej smakują. Ja osobiście jestem uzależniona od papryki i marchewki, dlatego te warzywa są w moim codziennym menu. Pomyślałam, że skoro tak bardzo lubię paprykę to spróbuję zrobić z niej sos do makaronu. I tak powstało to smaczne, kolore i bardzo aromatyczne danie.
MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM I FASOLĄ
Składniki:
- 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
- 5 czerwonych papryk,
- 4 ząbki czosnku,
- 1 żółta papryka,
- 3/4 puszki czerwonej fasoli,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- 1 łyżka płatków drożdżowych,
- 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki,
- sól.
Przygotowanie:
1. Paprykę czerwoną przekrawamy i pozbywamy nasion, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4 ząbki czosnku w łupce. Pieczemy 30 minut.
2. Upieczoną paprykę oraz czosnek obieramy i przekładamy do pojemnika blendera, wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką pastę.
3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.
4. Na patelni podsmażamy żółtą paprykę z odrobiną wody. Dodajemy ugotowany makaron, odcedzoną fasolę oraz pastę paprykową. Chwilę razem podsmażamy.
5. Gotowy makaron przekładamy na talerz i posypujemy odrobiną płatków drożdżowych.
Smacznego!