MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM I FASOLĄ

MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM I FASOLĄ

Domowe sosy do makaronu nie muszą być zawsze pomidorowe albo śmietanowe. Warto testować nowe połączenia i sprawdzać, jakie nam najbardziej smakują. Ja osobiście jestem uzależniona od papryki i marchewki, dlatego te warzywa są w moim codziennym menu. Pomyślałam, że skoro tak bardzo lubię paprykę to spróbuję zrobić z niej sos do makaronu. I tak powstało to smaczne, kolore i bardzo aromatyczne danie.

MAKARON Z SOSEM PAPRYKOWYM I FASOLĄ

Składniki:

  • 1/2 opakowania makaronu spaghetti,
  • 5 czerwonych papryk,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 żółta papryka,
  • 3/4 puszki czerwonej fasoli,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1 łyżka płatków drożdżowych,
  • 1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki,
  • sól.

Przygotowanie:

1. Paprykę czerwoną przekrawamy i pozbywamy nasion, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, dodajemy 4 ząbki czosnku w łupce. Pieczemy 30 minut.

2. Upieczoną paprykę oraz czosnek obieramy i przekładamy do pojemnika blendera, wlewamy oliwę, dodajemy przyprawy i miksujemy na gładką pastę.

3. Makaron gotujemy do miękkości w osolonej wodzie.

4. Na patelni podsmażamy żółtą paprykę z odrobiną wody. Dodajemy ugotowany makaron, odcedzoną fasolę oraz pastę paprykową. Chwilę razem podsmażamy.

5. Gotowy makaron przekładamy na talerz i posypujemy odrobiną płatków drożdżowych.

Smacznego!



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *